Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Imaginile lui Enescu” aprind imaginația artiștilor români: 180 de artiști vizuali s-au înscris în Concursul Național de Artă
(Arte vizuale)
180 de artisti vizuali romani au raspuns invitatiei de a inscrie lucrari la Concursul National de Arta „Imaginile lui Enescu”, un program asociat Festivalului International „George Enescu” si derulat in premiera in editia din 2019. Tema acestui concurs de arta a presupus transpunerea in limbaj plastic a sase lucrari semnate de compozitorul roman George Enescu.
„Impresii din Copilarie”, „Vox Maris”, „Suita Nr. 2 pentru pian”, „Sateasca”, „sapte Cantece”, „Suita Nr. 3 pentru pian” au fost sursa de inspiratie pentru lucrarile inscrise in competitie.

Un numar de 132 dintre participantii inscrisi la aceasta editie a Concursului National de Arta „Imaginile lui Enescu” sunt artisti consacrati, iar 48 reprezinta categoria tinere talente. Cele mai multe lucrari inscrise sunt din Bucuresti si jud. Ilfov, topul oraselor reprezentate in concurs fiind continuat de Iasi, Cluj, Galati, Brasov, Constanta, Timisoara si Bistrita.

Concursul National de Arta „Imaginile lui Enescu” deschide o noua forma de dialog despre opera compozitorului roman si este menit sa apropie de muzica noi comunitati si categorii de public.


„Ne dorim sa pastram in atentia publicului forta uluitoare a muzicii lui Enescu. Pe de-o parte, avem in Festival artisti de cel mai inalt nivel international, propunandu-ne viziuni personale asupra compozitiilor lui Enescu. Pe de alta parte, discursul muzical al operelor lui Enescu atinge teme universale care inspira un dialog dincolo de muzica, este actual si atractiv. Cu ajutorul artistilor plastici vom “vizualiza” acest univers si ni-l vom face mai accesibil si mai apropiat”
- spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului International George Enescu.

In perioada urmatoare, lucrarile vor fi evaluate de o Comisie de Selectie a carei misiune dificila va fi de a alege 30 de lucrari finaliste. Acestea vor fi notate, in etapa a doua, din perspectiva celor care intra in intimitatea muzicii, prin interpretare, de un juriu format din muzicieni apropiati de opera lui George Enescu.

„Desi interpretarea artistica nu trece prin cifre ci prin imaginatie si maiestrie, numarul mare de artisti care au ales sa se lase inspirati de lucrarile lui Enescu arata deschiderea formidabila pe care aceasta comunitate o are pentru dialog, pentru apropierea de inima publicului. Sunt recunoscatoare pentru aceasta implicare si sper sa pornim de aici un bulgare de zapada care sa continue abordarile multi-disciplinare si sa completeze intelegerea operei enesciene”,
spune Mihaela Paun, directorul Expo Arte.

Comisia de Selectie este formata din: Remus Adorian - prof. univ. dr., FAD. Timisoara, Ioan Sbarciu – prof. univ. dr., UAD Cluj-Napoca, Eugen Al. Gustea – prof. univ. dr., UNArte Bucuresti, Ioan Gherman – lector univ. dr., FAD Timisoara, Olimpia Bera - lector univ. dr., UAD Cluj-Napoca.
 
Juriul muzical este format din: Gabriel Bebeselea – dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Tiberiu Soare – dirijor al Operei Nationale, Bucuresti, Alexandru Tomescu – violonist, Bucuresti, Remus Azoitei – violonist, profesor la Royal Academy of Music, Londra, Josu de Solaun – pianist, New York.
 
Concursul National de Arta „Imaginile lui Enescu” este un proiect initiat de Artexim, in parteneriat cu Expo Arte si implementat cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Premiile Concursului, rezultate in urma jurizarii lucrarilor, in ordinea mediilor obtinute sunt:
1. Premiul „Imaginile lui Enescu” 2019: 1.000 euro,
2. Premiul la sectiunea Pictura - categoria Artist Consacrat: 500 euro
3. Premiul la sectiunea Pictura - categoria Tinere Talente: 500 euro
4. Premiul la sectiunea Grafica - categoria Artist Consacrat: 500 euro
5. Premiul la sectiunea Grafica - categoria Tinere Talente: 500 euro.
 
Cele 30 de lucrari selectate in ordinea mediilor in concurs vor fi expuse si promovate in format digital, tip galerie de imagini, pe site-ul Festivalului International „George Enescu” (https://www.festivalenescu.ro/), precum si expuse fizic  in cadrul expozitiei „Imaginile lui Enescu”.
 
image001(2)

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International „George Enescu” se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala. Editia 2019 a Festivalului International „George Enescu„ isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Mica a Palatului, la sala „George Enescu” de la Universitatea Nationala de Muzica si Teatrul Excelsior la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate