Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
From Classical to Jazz: Rapsodiile Române de Enescu, într-o versiune originală, concepută de Teodora Enache
(Muzică)
Rapsodiile lui Enescu asa cum nu le-ati mai ascultat niciodata? Orchestra inlocuita pentru prima oara de vocea umana, completata de chitara, violoncel si percutie braziliana? Cum ar suna cele doua Rapsodii Romane daca am extrage din principalele teme muzicale ”esenta” portretului pe care Enescu l-a realizat sufletului romanesc?  TEODORA ENACHE. Muzician cu o cariera internationala de peste 25 de ani si cu un palmares remarcabil - revine in fata publicului cu un nou proiect inedit: From Classical to Jazz, eveniment asociat editiei 2019 a Festivalului International ”George Enescu”.
Prezentarea concertului ii va reveni apreciatului profesionist de televiziune Andi Moisescu.

Rapsodiile Romane – cele doua lucrari care i-au adus lui George Enescu celebritatea, in ipostaza sa de compozitor – se bucura de o reinterpretare, intr-o cheie complet inedita, de jazz, noul aranjament muzical fiind semnat de catre Teodora Enache si Calin Grigoriu. Pentru prima oara in lume, Rapsodiile vor fi cantate VOCAL. Concertul va avea loc, in reprezentatie unica, luni, 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul National din Bucuresti – Sala Mare.

Alaturi de Teodora Enache - voce, pe scena Teatrului National Bucuresti vor urca Calin Grigoriu – chitara, Joca Perpignan (Israel) – percutie braziliana si, ca invitat special, Razvan Suma – violoncel.

In 1950, Enescu insusi a dirijat Rapsodia I la pupitrul Filarmonicii din New York. Compuse in 1901, la Paris - cand compozitorul avea doar 19 ani - si interpretate prima oara in 1903, la Ateneul Roman, sub bagheta lui Enescu insusi, cele doua Rapsodii au facut parte din repertoriul tuturor mari¬lor orchestre ale lumii.
Pregatit special pentru editia 2019 a Festivalului International ”George Enescu”, concertul From Classical to Jazz isi propune sa daruiasca publicului o viziune artistica inovatoare asupra creatiei enesciene. Alaturi de Rapsodia I si a II-a de George Enescu, proiectul initiat de Teodora Enache mai include cate¬va lucrari clasice reinterpretate intr-o versiune deosebita: Dansurile Romanesti - Bartók, Sonata Lunii - Beethoven, Aria - Bach sau Canon - Pachelbel.

?? Miluta Flueras ? http://fb.com/miluta7
Teodora in concert foto Miluta Flueras

Biletele pentru concertul ”From Classical to Jazz” se pot achizitiona pe www.eventim.ro

Organizator: E-multimedia
Eveniment sustinut de: Europa FMl
Sponsor: Crama Rotenberg

Print




TEODORA ENACHE – voce si aranjamente muzicale

Cu o cariera ce inseamna peste 25 de ani de activitate, Teodora Enache este un muzician complex, cu un palmares remarcabil. Drumul ei artistic a demarat in jazz, depasind insa frontierele genului, catre explorarea altor stiluri muzicale.
Un important capitol al carierei sale a fost colaborarea cu Johnny Raducanu - seniorul jazz-ului romanesc si mentorul ei. O alta influenta  importanta in calea sa este reprezentata de muzica Mariei Tanase, Teodora fiind prima solista vocala din Romania care a introdus doina intr-un concert de jazz. in aceeasi directie de inovatie, Teodora Enache este unul dintre pionierii curentului etno-jazz in Romania.
Stabilita astazi in Germania, Teodora Enache a concertat pe marile scene ale lumii alaturi de muziceni valorosi ai scenei de jazz internationale.  Printre momentele-cheie din cariera sa se numara participarea la Festivalul de Jazz Montreux – Elvetia, unde a cantat alaturi de chitaristul cu nominalizari Grammy, Stanley Jordan si tot alaturi de acesta a fost aplaudata la Festivalul de Jazz Lugano – Elvetia si Festivalul de Jazz Marciac – Franta.
A cantat, de asemenea, la Festivalul International Panama (cu prilejul ceremoniei de inaugurare a Canalului Panama), la  Biblioteca Congresului SUA (Library of Congress), Muzeul Corcoran din Washington sau la Teatrul din Zurich, alaturi de Johnny Raducanu.
Printre proiectele recente se numara si colaborarea cu Benny Rietveld (castigator a 9 premii Grammy, fost basist al lui Miles Davis si actual basist si director muzical al lui Carlos Santana). Alaturi de acesta si de cvintetul sau, Teodora Enache a prezentat in Romania turneul ‘Transfiguration’, la finalul caruia a luat nastere albumul cu acelasi nume, pentru care inregistrarile au avut loc in Las Vegas si in celebrele Abbey Road Studios din Londra.
Un alt moment important in cariera sa este proiectul de succes ”Profetul” (in 2017), un spectacol complex bazat pe celebra carte semnata de Kahlil Gibran, pe  versurile caruia Teodora a creat in intregime muzica, iar apreciata actrita Oana Pellea i-a fost partener de scena.

Pentru mai multe detalii: www.teodoraenache.com



RaZVAN SUMA - violoncel

Cu un repertoriu cuprinzator, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume, violoncelistul Razvan Suma este unul dintre cei mai activi muzicieni romani. Pe langa activitatea concertistica din Romania, canta frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alaturi de care a concertat in sali ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.
Solist al Orchestrelor si Coru¬rilor Radio Romania, Razvan Suma este cunoscut publicului din intreaga tara gratie turneelor sale nationale, prezentate incepand cu anul 2012: Va place BACH?, Va place BRAHMS?, Va place TANGO?, Va place CELLO? s.a. La acestea se adauga turneele Seara Spaniola si Seara Britanica si turneele grupului ArgEnTango: Piazzolla - O poveste autentica si Tango LA CETATE. Pe langa prezenta sa con¬stanta in zona muzicii clasice, Razvan Suma a participat si la proiecte mai putin conventionale, adresate unui public tanar, deschis la inovatie, cum ar fi colaborarea cu trupa Vita de Vie, in 2013, cand una dintre piesele al¬bumului Acustic a fost inregistrata ala¬turi de Razvan Suma.










CaLIN GRIGORIU – chitara si aranjamente muzicale

Chitarist, aranjor si compozitor, Calin Grigoriu a fost implicat in mai multe proiecte de succes in lumea teatrului. in 2001, a avut sansa de a face par¬te din proiectul Catalinei Buzoianu, ”Odiseea 2001”, moment urmat de o cariera plina de colaborari intere¬sante cu Horatiu Malaele in “Leonce si Lena”, cu Gelu Colceag in “Un vis in noaptea miezului de vara”, “imblanzirea Scorpiei”, “Spaima Zmeilor” s.a.
in 2008, a intrat in proiectul Mozart Rocks, ocazie extraordinara de a-si perfectiona arta orchestratiei. Un gen asemanator de colaborare l-a avut in 2009 cu Steve Vai si Evolution Tampo Orchestra, proiect urmat de turneul european cu acesta, in Rusia, Italia, Lituania, Polonia, Italia si Spania.
in 2016, a inceput proiecte personale, cum ar fi “Calin Grigoriu Electric Trio” - proiect dedicat artei chitarii electrice si improvizatiei - si “Autumn Baroque Trio” (alaturi de Cezar Cazanoi – flaut si Calina Epuran – violoncel), un omagiu adus artei ba¬rocului prin spiritul muzicii de camera. in septembrie 2017 a fost in¬vitat de Teodora Enache in proiectul “Profetul” (realizat dupa scrierile lui Kahlil Gibran).



JOCA PERPIGNAN – percutie braziliana

Artist cu peste 25 de ani de expe¬rienta muzicala (percutionist, solist vocal si compozitor), Joca Perpignan, nascut in Brazilia si stabilit in Israel, si-a lansat in 2006, in Brazilia, primul album solo intitulat ENTREVENTOS. in 2014, al¬bumul sau MANSO BALANÇO a fost cotat de o publicatie din Israel intre cele mai bune 10 albume si ”De Partir Chegar” a fost ales cel mai bun cantec al anului 2014 de catre criticul israelian Ben Shalev, desi este o melodie in por¬tugheza.
in prezent, artistul pregateste lansarea celui de-al 3-lea album: RIO ALEGRE, ce cuprinde melodii origina¬le ce ii poarta semnatura, pe versurile poetului Delcio Carvalho. Printre fes¬tivalurile internationale importante la care si-a prezentat creatiile se numara: Aarhus Jazz Festival – Danemarca, 2015, Red Sea Jazz Festival – Israel, 2008, 2013 si 2018, St. Petersburg International Jazz Festival – Rusia, 2007, Sala Baden Powel Jazz series - Rio de Janeiro, Brazilia, 2008 si Bucharest Jazz Festival - Romania, 2017.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate