Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Deschiderea primei expoziții a României la Muzeul Luvru, Franța
(Arte vizuale)
Broderii de traditie bizantina din Romania. In jurul stindardului lui Stefan cel Mare.

Broderies de tradition byzantine en Roumanie. Autour de l’etendard d’Etienne le Grand

La invitatia Muzeului Luvru, Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe si Manastirile Putna, Sucevita si Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, anunta deschiderea expozitiei „Broderii de traditie bizantina din Romania. In jurul stindardului lui Stefan cel Mare” (Broderies de tradition byzantine en Roumanie. Autour de l’etendard d’Etienne le Grand) la Muzeul Luvru din Paris. Vernisajul va avea loc pe 17 aprilie 2019.

Evenimentul este unul istoric, fiind prima expozitie romaneasca organizata la prestigiosul muzeu din Franta, iar capodoperele broderiei romanesti vor fi prezentate in chiar inima galeriei medievale a acestuia, printre cele mai valoroase opere artistice ale umanitatii.

Pe langa contributia majora a fiecareia dintre institutiile romanesti detinatoare de patrimoniu, un rol esential la realizarea acestei expozitii l-au avut Patriarhia Romana, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, precum si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe.

Expozitia se centreaza pe imaginea-simbol a stindardului liturgic cu chipul Sfantului Gheorghe, brodat in urma cu peste 500 de ani, la comanda lui Stefan cel Mare, si ajuns, la o data necunoscuta, la Manastirea Zografu de la Muntele Athos. Recuperat in timpul Primului Razboi Mondial de armata franceza si restituit Romaniei in cadrul unei ceremonii solemne ce a avut loc in 1917 la universitatea Sorbona, acesta devine emblematic pentru dinamica relatiilor culturale dintre Romania si Franta din ultimul secol.
 
Alte 26 de broderii, datand din 1437 pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, vor completa discursul tematic al expozitiei, dedicat rolului decisiv pe care l-au jucat artistii si mecena din tarile Romane in conservarea traditiilor artistice bizantine. Valurile liturgice sau decorative care se vor expune acum, elementele vestimentare sau exceptionalele portrete brodate pe acoperamintele de mormant moldovenesti vor aduce in fata publicului mesajul cel mai autentic si mai expresiv al culturii medievale romanesti.

Broderia de traditie bizantina este o tehnica artistica extrem de laborioasa, realizata doar manual, exclusiv din materiale pretioase precum firul de aur sau de argint, perle, pietre pretioase si matasuri sau catifele din cele mai fine. Din acest motiv, ea a fost rezervata in evul mediu celor mai bogati reprezentanti ai societatii, acestia fiind in general membrii familiilor voievodale sau boieresti sau inaltii ierarhi ai vremii. Expozitia incearca sa puna in valoare atat importanta istorica a acestor piese, cat si reteaua de legaturi sociale care au contribuit la crearea si valorificarea lor.

Interesul Frantei pentru capodoperele artei vechi romanesti a fost stimulat de primele participari ale Romaniei la Expozitiile Universale in secolul al XIX-lea de la Paris (1867 si 1900), dar si in urma organizarii la Bucuresti, in 1924, a celui dintai Congres international de studii bizantine, eveniment care a generat o intensa preocupare a savantilor lumii pentru patrimoniul medieval din Romania. Expozitia  de la Luvru acorda un loc special renumitului cercetator Gabriel Millet si arhivei documentare a acestuia, precum si volumului publicat de el in 1947 - „Broderies religieuses de style byzantin” - in paginile caruia piesele romanesti, simboluri ale trecutului glorios al Principatelor Romane, ocupa un spatiu foarte generos.

Expozitia va fi deschisa in perioada 17 aprilie – 29 iulie 2019 si face parte din Sezonul Romania-Franta, fiind evenimentul care incheie magistral aceasta serie unica de schimburi culturale. Evenimentul este inclus, totodata, in suita de manifestari dedicata promovarii Romaniei cu prilejul preluarii de catre tara noastra a presedintiei Uniunii Europene.

Organizator: Muzeul Luvru

Comisarii expozitiei: Jannic Durand si Dorota Giovannoni (Muzeul Luvru), Cristiana Tataru (Muzeul National de Istorie a Romaniei), Emanuela Cernea si Iuliana Damian (Muzeul National de Arta al Romaniei).

Parteneri romani : Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Arta al Romaniei, Manastirea Putna, Manastirea Sucevita, Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, Arhivele Diplomatice ale Ministerului  Afacerilor Externe din Romania.

Parteneri francezi: Archives du ministere de l’Europe et des Affaires etrangeres, Paris – La Courneuve ; Musee Ingres, Montauban; La Contemporaine. Bibliotheque de documentation internationale, archives, musee des mondes contemporains, Nanterre; Bibliotheque nationale de France, Paris; Bibliotheque universitaire des langues et civilisations (BULAC), Paris; College de France. Bibliotheque byzantine, Paris; Collection chretienne et byzantine - Phototheque Gabriel Millet, Ecole pratique des Hautes Etudes (EPHE), Paris.

***

Expozitia Broderii de traditie bizantina din Romania. In jurul stindardului lui stefan cel Mare se inscrie in calendarul Sezonului Romania-Franta 2019. Evenimentul valorifica implicit temele abordate in cadrul Sezonului si contribuie la actualizarea imaginii si a perceptiei celor doua popoare unul fata de celalalt, precum si la intarirea legaturilor culturale si a cooperarii dintre cele doua tari, asa cum o indica si directia generala a programului.

Afi? -Broderii de tradi?ie bizantina din România. În jurul stindardului lui Stefan cel Mare
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate