Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 decembrie 2024
1409 • Este fondata Universitatea din Leipzig
1492 • Descoperirea Insulelor Haiti de catre Cristofor Columb
1805 • Batalia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, în inferioritate numerica, zdrobeste oastea ruso-austriaca
1915 • Albert Einstein publica teoria relativitatii generalizata
1923 • S-a nascut Maria Callas (Maria Calogeropoulos), soprana (d. 1977)
1935 • Se naste Nicolae Labis, poet român (d. 1956)
Recomandări
Nouă premieră anunțată de Festivalul George Enescu 2019: parteneriat cu Muzeul Municipiului București și expoziție dedicată muzicii în avanpremiera Festivalului
(Arte vizuale)
Festivalul International George Enescu si Muzeul Municipiului Bucuresti (MMB) anunta lansarea parteneriatului care are ca principal obiectiv sa extinda interactiunea dintreFestival sioras si sa diversifice experienta festivaliera pentru publicul festivalului si cel bucurestean, deopotriva. Ca prima actiune sub egida acestui parteneriat, MMB anunta proiectul expozitional ”Muzica de acasa – Cum alungam plictiseala” –  o istorie ilustrata a muzicii in viata romanilor, incepand cu secolul al XIX-lea si pana in zilele noastre.
Expozitia va putea fi vazuta la Palatul Sutu (Bd. I.C. Bratianu, nr. 2), incepand cu data de 15 iulie si constituie o avanpremiera tematica pentru Festivalul International George Enescu, editia 2019.

Acest proiect expozitional al MMB se inscrie in seria de initiative prin care muzee, institutii, galerii si diverse organizatii din Bucuresti dezvolta proiecte pe tema muzicii in parteneriat cu Festivalul International George Enescu cu scopul de a extinde interactiunea acestuia cu orasul si de a diversifica experienta festivaliera a publicului.

”Muzeul este o proiectie culturala a comunitatii. Este, prin urmare, firesc sa integram in proiectele noastre uneveniment muzical intens al orasului cum este Festivalul International George Enescu. In avanpremiera festinului muzical din salile de concert, expozitia noastra invita publicul sa vada cum a intrat muzica in viata romanilor si cum a evoluat ascultarea acesteia pana in zilele noastre, de la o experienta initial rezervata elitei urbane, la accesul pe scara larga asigurat de tehnologie”,
puncteaza Adrian Majuru, Managerul Muzeului Municipiului Bucuresti.

In cadrul expozitiei ”Muzica de acasa – Cum alungam plictiseala”, vizitatorii vor vedea exponate care ilustreaza modul in care se asculta muzica la romani incepand cu anul 1830, cand intalnirea cu acest gen de arta avea loc, in special, acasa, in spatiul restrans al protipendadei urbane.

Urmeaza o vedere de ansamblu a sfarsitului de secol XIX si a perioadei interbelice, foarte fecunde in relatia romanilor cu muzica, in care viitori mari muzicieni, cum ar fi Ciprian Porumbescu sau George Enescu, primesc in copilaria lor, drept cadou, un instrument muzical. In orasele romanesti muzica este la loc de cinste si practicarea ei coaguleaza elitele in orchestre ale medicilor, ale inginerilor sau avocatilor.

Dupa 1947, perioada comunista stigmatizeaza practicarea muziciica obicei burghez. Aparitia tehnologiei democratizeaza accesul la muzica, insa polarizeaza relatia in favoarea ascultarii fata de practicarea ei.

Expozitia va include sali in care vizitatorii vor afla detaliidespre tehnologia pentru ascultarea muzicii si vor vedea expuse aparate, dar si afise de epoca ale unor concerte in mare voga. Una dintre sali va fi dedicata secolului XIX, surpriza fiind aceea ca, sub supravegherea unui muzeograf, se va putea asculta muzica, de pilda, la patefon. in sala dedicata secolului XX, se vor putea face auditii la pick-up, se va asculta muzica de pe discuri vinil, sau de pe benzi de magnetofon. 

Expozitia ”Muzica de acasa – Cum alungam plictiseala” va fi accesibila publicului pe toata durata Festivalului International George Enescu 2019, fiind un prilej de a extinde experienta intalnirii cu muzica dincolo de concertele din salile de spectacol.

”Festivalul George Enescu este un eveniment muzical major la nivel mondial si cu atat mai mult pentru Bucuresti, iar noi ne dorim sa conectam cat mai mult orasul, publicul la aceasta experienta minunata a intalnirii cu marea muzica clasica a lumii. Am gasit deschidere si entuziasm la partenerii nostri si speram ca aceste initiative sa fie inceputul unei constructii comune pe termen lung de care sa beneficieze, in primul rand, publicul”,
a spus Mihai Constantinescu, directorul Festivalului International George Enescu.

Muzeul Municipiului Bucuresti (Muzeul Theodor Aman - Muzeul Minovici - Palatul Sutu - Cesianu)

Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala.  Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/

Despre Muzeul Municipiului Bucuresti (MMB)
Muzeul Municipiului Bucuresti (MMB) este un muzeu pavilionar, care include 9 muzee si case memoriale deschise publicului in componenta sa. MMB s-a afirmat ca centru informational, cultural si educational activ al unei retele de organizatii. Muzeul este un punct de reper pentru comunitatile culturale bucurestene, precum si pentru mediul academic si stiintific. Din MMB fac parte: Palatul Sutu (Bd. I.C. Bratianu, nr. 2), Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1), Palatul Voievodal Curtea Veche ( Str. Franceza nr. 21-23, momentan inchis pentru reconsolidare), Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coanda nr. 26), Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38), Muzeul Victor Babes (Str. Andrei Muresanu, nr. 14A), Muzeul Frederic si Cecilia Cutescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16)si Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascar Catargiu, nr. 21).
Pentru mai multe detalii: https://muzeulbucurestiului.ro/

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate