Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
O aniversare
(Muzică)
In 15 mai s-au implinit 450 ani de la nasterea lui Claudio Monteverdi, unul dintre cei mai importanti compozitori din istoria muzicii. Un nume de care merita sa ne reamintim si a carui muzica, in iuresul vietii de astazi, capata noi semnificatii.
Ca sa fiu mai riguroasa, Claudio Monteverdi nu s-a nascut, ci a fost botezat in 15 mai 1567, adica in urma cu 450 ani. Insa cum in vremea aceea nu exista starea civila, iar copiii erau botezati cat mai repede dupa nastere, ca nu cumva sa moara nebotezati, e de presupus ca probabil s-a nascut chiar in aceeasi zi cu botezul.

Religia avea o mare importanta in societatea in care s-a nascut si a trait Claudio Monteverdi, un fapt care a cladit si destinul compozitorului italian care a scris numeroase lucrari religioase; pe de alta parte, el este cunoscut si pentru lucrarile sale laice, madrigaluri si opere. Monteverdi este compozitorul care a scris cele mai vechi opere care sunt si astazi in repertoriile teatrelor lirice: Orfeu (1607), Incoronarea Popeei (1643).

Claudio Monteverdi este unul dintre compozitorii providentiali din istoria muzicii: in creatia sa se face trecerea de la stilul renascentist la cel baroc. Evident, stilurile muzicale nu sunt ca niste gradini separate de garduri; in creatia lui Monteverdi intalnim si elemente specifice muzicii renascentiste - preferinta pentru grupuri de voci in postura solistica, constructia armonica de tip renascentist, dar si elemente specifice stilul baroc – tipul de constructie al liniilor melodice, virtuozitatea acestora, ca si acompaniamentul instrumental al vocilor soliste.

Ceea ce elementele de constructie nu pot descrie este impresia generala pe care o creeaza muzica lui Claudio Monteverdi. Exista in creatia unor compozitori geniali ceea ce as putea numi o lumina eterica. O simtim in muzica lui Mozart, de pilda, o simtim si in muzica lui Monteverdi.

Un argument ar putea fi cel mai nou disc consacrat muzicii lui Monteverdi, aparut in 28 aprilie sub sigla casei britanice Decca, sub semnatura unor ansambluri din Marea Britanie: I Fagiolini in prim plan, alaturi de The 24 si The English Cornett and Sackbutt Ensemble, conduse de Robert Hollingworth. Albumul se intituleaza The Other Vespers – Celelalte vecernii, in traducere – si cuprinde lucrari de Claudio Monteverdi, dar si de alti compozitori din acea perioada: Girolamo Frescobaldi, Giovanni Gabrieli, Lodovico Viadana.

Nu stiu daca ati fost vreodata la catedrala San Marco din Venetia; insa cei care ati fost, veti fi de acord cu mine ca aceasta biserica emana un tip de spiritualitate speciala; este cu adevarat una dintre bisericile reprezentative pentru intreaga crestinatate. Iar sonoritatile muzicii lui Monteverdi de pe acest disc au fost create avand in minte modul cum ar putea rasuna in spatiul atat de special al Catedralei San Marco din Venetia – Claudio Monteverdi a fost o lunga perioada de timp maestru de capela la San Marco, din 1613, pana la moartea sa, in 1643. 

Motetele religioase care pot fi ascultate pe discul The Other Vespers au fost scrise dupa anul 1633: Monteverdi avea deja 20 ani de experienta ca maestru de capela, era un compozitor matur, in 1631 primise si tonsura si din 1632 devenise diacon al Bisericii Catolice. Toate aceste aspecte se simt in muzica pe care o puteti asculta pe acest disc, o muzica a carei frumusete celesta, fara indoiala, se simte inca mai profund in antiteza cu spiritul vietii de azi.

Dirijorul Robert Hollingworth a numit acest disc The Other Vespers, pentru a face diferenta cu alte vecernii, mai cunoscute, ale lui Monteverdi, create pe cand compozitorul era maestru de capela la Mantua. Ansamblul I Fagiolini a inregistrat si acele motete, ca si multe alte lucrari de Monteverdi – discul aparut in 28 aprilie 2017 este al saptelea inregistrat de acest cor cu muzica lui Monteverdi.
De altfel, ansamblul I Fagiolini este specializat in muzica veche, in special renascentista, si cea de secol XX si contemporana. Calitatea speciala a acestui cor este sesizabila in frumusetea vocilor, stiinta cantului, omogenitatea ansamblului, precum si stiinta stilului: nu este putin lucru sa reusesti realmente sa evoci prin muzica maretia Venetiei secolului al XVII-lea, asa cum o face ansamblului I Fagiolini pe acest disc. Sigur, ansamblul are in spate experienta a 30 ani de activitate; ansamblul s-a infiintat in 1986 sub egida Universitatii de la Oxford. Iar pe discul The Other Vespers nu sunt de admirat doar cantaretii din corul I Fagiolini, ci si instrumentistii care-i acompaniaza, toti specializati in instrumente de epoca: e intr-adevar special sa asculti sunetul cald al unui instrument astazi disparut, cornetto mutto, despre care Robert Hollingworth povesteste mai multe, amuzat ca denumirea instrumentului ar putea duce cu gandul, astazi, la un fel de…inghetata.



Pentru cei care cauta in vacanta linistea si altceva decat trepidatia vietii cotidiene, The Other Vespers este alegerea ideala. Puteti asculta albumul pe site-ul proiectului Radio Romania Muzical Discurile anului 2017. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2017/disc.htm?a=1518671&c=3541&g=2

i fagiolini the other vespers


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate