Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Expoziție MNLR Iași în Elveția
(Literatură)
In perioada 9-16 martie 2017, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi va prezenta expozitia „Cadre de memorie. Obiecte care (ne) vorbesc” in Elvetia, in cadrul celei de-a 5-a editii a festivalului bienal „4+1 translatar tradurre übersetzen traduire”, festival ce are Romania ca invitat de onoare anul acesta.
Expozitia are ca punct de plecare obiectul ca revelator al apartenentei noastre culturale si al relatiei noastre cu lumea. Lucrarile grafice utilizeaza extrase din marturiile publicate in patru dosare tematice in revista Dacia literara (patru numere consecutive in 2016), sub titlul „Cartea migratiilor. Obiecte in exil”. Douazeci si patru de autori de origine romana au fost invitati sa raspunda la o serie de intrebari despre locul obiectelor „nomade” in viata lor, in relatia cu societatea de origine si cu cea de adoptie. 

In fiecare „cadru de memorie” textul si imaginea isi raspund pentru a ilustra experienta migratiei, pornind de la obiectele sugerate de marturiile autorilor participanti la proiect. Expozitia pune in lumina ruptura temporala care a survenit in 1989 precum si „pragul” trecut individual, in functie de anul plecarii fiecarui autor. In timp ce relatarile celor care au emigrat inainte de 1989 confirma din plin ideea de ruptura si instrainare iremediabila, incepand din 1990 povestile reflecta progresiv imaginea unei relatii diferite cu Europa, cu lumea – o lume din ce in ce mai accesibila, in care te poti misca firesc si legitim. 

Autorii plecati inainte de 1989, prezentati in expozitie, sunt: George Banu (Franta), Rodica Binder (Germania), Angela Bratsou (Grecia), Jan Cornelius (Germania), Dinu Flamand (Franta), Catalin Dorian Florescu (Elvetia), Norman Manea (SUA), Andrei Mihailescu (Elvetia), Basarab Nicolescu (Franta). 

Autorii plecati dupa 1989 sunt: Gabriel Badea-Paun (Franta), Florin Bican (Romania/ Germania), Olimpia Bogdan-Verger (Elvetia), Anca Fronescu (Olanda), Dana Grigorcea (Elvetia), Cristina Hermeziu (Franta), Cristina Ion (Franta), Stefania Kenley (Marea Britanie), Jozefina Komporaly (Marea Britanie), Gabriela Lupu (Franta), Catalin Pavel (Romania), Cristina Simion (Germania), Axia Marinescu (Franta), Ovidiu Nimigean (Franta), Irina Teodorescu (Franta).

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 9 martie 2017, cu incepere de la ora 18.00, in prezenta scriitoarei Dana Grigorcea, in galeria de arta a primariei orasului Coire/Chur, capitala cantonului trilingv al Grisunilor, in estul Elvetiei.

Proiectul este coordonat de Cristina Hermeziu si Monica Salvan, iar conceptia grafica este semnata de Corneliu Grigoriu. Prezentarea expozitiei in strainatate a fost posibila cu sprjinul Asociatiei „Patrimoniu pentru comunitate”, a Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si a fundatiei Pro-Helvetia.

Program complet al festivalului se gaseste aici: http://www.chstiftung.ch/media/ filer_public/64/3e/643ef026-d575-46e8-9b33-c5146125243f/4plus1-programm-web-2017.pdf

Carte de memorie


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate