Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Concurs Ceașca de cultură și Editura Meteor Press (21)
(Literatură)
Pe front in Razboiul Crimeii
traducere: Robert B. Edgerton.
In anul 1853, Razboiul Crimeii a inceput cu o intensitate mai degraba romantica. Faptele de o bravura uimitoare, multe dintre ele savarsite de medici, femei si copii, au fost la ordinea zilei. La fel au fost insa si cruzimea, si brutalitatea. In scurt timp, razboiul s-a transformat intr-o competitie a uciderilor de la distanta, impersonala, care a semanat, cu mult inainte, cu razboiul de transee din prima conflagratie mondiala. in cele din urma, a devenit o vitrina pentru generali incompetenti si erori birocratice. 
Cartea lui Robert Edgerton zugraveste tabloul viu al razboiului, de la triumfuri la tragedii, nefiind insa o simpla cronologie a bataliilor, ci dimpotriva, o imersiune narativa in imprejurarile care au dus la campania militara probabil cel mai tragic esuata, de ambele parti, din istoria europeana moderna. Comparand experientele acestea cu cele ale soldatilor nordisti si sudisti in mult mai bine documentatul Razboi de Secesiune american, Edgerton contribuie cu o perspectiva noua asupra modului in care soldatii de la jumatatea secolului al XIX-lea au perceput razboiul, moartea si gloria.

“Sclavele blonde cu ochi albastri erau foarte cautate, multe dintre ele fiind capturate de calaretii tatari din Crimeea, care efectuau incursiuni regulate in Ucraina si Caucaz. Descendenti ai calaretilor mongoli care incendiasera si jefuisera Moscova in 1382 si 1571, tatarii acestia reveneau uneori cu cate 20.000 de prizonieri. Mii de rusi captivi si-au petrecut viata legati cu lanturi de vaslele galerelor turcesti, iar rusoaicele au devenit servitoare in gospodarii sau, daca erau indeajuns de frumoase, concubine.
Concubinele care-i nasteau baieti sultanului puteau castiga o considerabila influenta, desi puteau suferi si pierderi teribile daca fiii lor se implicau intr-o lupta pentru succesiune si esuau. Eunucii carora li se taiasera limbile si li se perforasera timpanele pentru a garanta confidentialitatea ii strangulau pe cei invinsi cu un snur de matase.
Dragostea sultanului Suleiman Magnificul pentru una dintre sclavele rusoaice a semanat discordie si o imoralitate ce au erodat lent puterea imperiului. O prizoniera gruzina, roscata si cu ochii albastri, l-a vrajit intr-atat pe sultan, incat atunci cand i-a nascut un fiu la noua luni dupa prima lor intalnire de amor, Suleiman nu numai ca s-a insurat cu ea, ci i-a uluit pe toti ramanandu-i complet fidel pentru tot restul vietii.Gruzina a continuat sa ravneasca insa puterea pentru ea si pentru fiul ei, Selim. Dupa intrigi care l-ar fi rusinat chiar si pe Machiavelli, a reusit sa-l aduca pe Selim la tron, insa tot ce a lasat in urma ei, rivali strangulati si promisiuni incalcate, a corupt in asa masura viata de palat, incat imperiul nu avea sa mai fie niciodata la fel.” (pag. 46)


pe-front-in-razboiul-crimeii

______________________________________________________
Pentru a participa la concurs trebuie sa scrieti intr-un comentariu raspunsul la intrebarea Care este cea mai recenta carte pe care ati facut-o cadou?

Pentru a intra in posesia premiului, cei anuntati ca fiind castigatori vor trimite un email pe adresa ceascadecultura @gmail. com, continand adresa postala si un numar de telefon. E-mail-ul trebuie trimis intr-un interval de maximum 10 zile de la anuntarea castigatorilor.

Concursul se desfasoara in perioada 24 februarie - 10 martie 2017. 
.

Mihai Ban12:24 / 25.02.2017Gabriela Adamesteanu - Intalnirea
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate