Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
57 de lucrări de pictură românească din colecția Fundației Bonte, expuse în premieră la Muzeul Colecțiilor de Artă
(Arte vizuale)
Peste 200 de invitati, oameni de afaceri si diplomati romani si straini, iubitori si colectionari de arta au luat parte, in seara zilei de 13 februarie, la vernisajul expozitiei „Pictura romaneasca din colectia Fundatiei Bonte.” la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti.
Oaspetii au admirat cele 57 de lucrari realizate de cativa dintre cei mai prestigiosi artisti romani, printre care Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Francisc Sirato, Stefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Radulescu si Alexandru Ciucurencu. 

„Aceasta expozitie a fost prezentata in cursul anului trecut la Palatul National Ajuda din Lisabona, unde s-a bucurat de un mare succes, lucru posibil datorita implicarii Ambasadei Romaniei in Por-tugalia si a Institutului Cultural Roman, care a avut si acum o contributie importanta. Este o expozitie care aduce pe simeze lucrari care merita sa fie alaturate multiplelor colectii pe care acest muzeu le detine, o colectie care restituie opere de arta importante si le integreaza intr-un circuit public. Este o colectie valoroasa pentru ca aici sunt cuprinse mari nume ale istoriei artei din Romania, incercand sa reconstituie spiritualitatea romaneasca. Ceva din specificul nostru national apare in aceasta colectie.”,

a spus Calin Stegerean, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei.

Expozitia este organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), Fundatia Bonte si In-stitutul Cultural Roman. Colectia de picturi a fost constituita de omul de afaceri portughez Alain Bonte in anii petrecuti in Romania. In prezent consul onorific al Romaniei in Portugalia, Alain Bonte, un recunoscut mecena, a intemeiat fundatia cu caracter cultural care ii poarta numele si care are printre obiective promovarea artei romanesti in plan national si international. In decembrie 2016 Fundatia Bonte a avut o initiativa de pionierat cand a achizitionat, in vederea donarii catre MNAR, un important lot de arta romaneasca clasata in categoria tezaur. Tablourile care le reprezinta pe Al-exandrina G. Manu si pe Anica Manu in costum polonez pot fi din nou admirate in Galeria de Arta Romaneasca Moderna.

„Am ajuns in Romania acum 20 de ani pentru afaceri, am inceput sa vizitez muzeele si galeriile din Bucuresti, sa apreciez pictura romaneasca si sa cumpar tablouri. Operele de arta romanesti sunt, din nefericire, inca prea putin cunoscute publicului european. Cred ca merita mai mult, iar aceasta va fi o preocupare constanta pentru fundatia noastra. Aceasta colectie a fost expusa anul trecut, pentru doua luni, la Palatul Regal din Lisabona, timp in care a fost cea mai vizitata expozitie. Dorim sa ducem aceasta colectie la Paris si la Madrid, ICR ne-a ajutat foarte mult la Lisabona si e foarte interesat sa ne ajute si acum.”,

a spus Alain Bonte.

alain-bonte_credit-foto_radu-sandovici

Alain Bonte credit foto Radu Sandovici


Prezentata in anul 2016 la Palatul National Ajuda din Lisabona, expozitia curatoriata de doamna Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta Constanta, este oferita acum publicului din Romania, completand cu piese importante paleta de lucrari create in Romania in perioada 1875-1945 si aflate in colectiile MNAR. 

„La Lisabona m-am uitat la figurile oamenilor care au intrat pentru prima data in contact cu arta romaneasca: toti erau bucurosi, surazatori, aveau un sentiment de deja-vu. Pentru ca au gasit ime-diat corespondente intre acest segment al artei romanesti si cel corespunzator din arta portugheza, au gasit similitudini intre modul in care s-au format artistii nostri si artistii lor. Aceasta expozitie reflecta gustul unui colectionar european care a venit aici si a invatat in primul rand limba. Apoi a invatat despre scoala nationala de arta si si-a alcatuit o colectie remarcabila din care aici sunt prezentate 57 de opere, colectie cu care arta romaneasca a intrat in campul de consacrare, acolo unde ii este si locul.”,

a spus Doina Pauleanu, curator al expozitiei, director al Muzeului de Arta din Constanta si critic de arta.

calin-stegereag_alain-bonte_credit-foto-dacian-foldi

Calin Stegereag Alain Bonte credit foto Dacian Foldi


Expozitia „Pictura romaneasca din colectia Fundatiei Bonte” poate fi vizitata la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti (Calea Victoriei nr. 111) in perioada 14 februarie – 30 aprilie 2017, de sambata pana miercuri, in intervalul orar 10.00-19.00. Accesul ultimului vizitator este permis cu o ora inainte de inchiderea muzeului. Muzeul Colectiilor de Arta este deschis in ultima zi de sambata a fiecarei luni, pana la orele 22.00.

credit-foto_radu-sandovici_1

credit foto Radu Sandovici


credit-foto_radu-sandovici_2

credit foto Radu Sandovici


credit-foto_radu-sandovici_3

credit foto Radu Sandovici


credit-foto_radu-sandovici_4

credit foto Radu Sandovici


credit-foto_radu-sandovici_5

credit foto Radu Sandovici


credit-foto_radu-sandovici_6

credit foto Radu Sandovici


credit-foto_radu-sandovici_7

credit foto Radu Sandovici


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate