Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 mai 2024
Recomandări
Pianistul câștigător la Concursul Chopin de la Varșovia
(Muzică)
Pentru a face performanta, trebuie sa cunosti reperele actuale, la nivel mondial: aviz interpretilor. Pentru a putea face o selectie despre ce merita cu adevarat sa existe in colectia personala, este de folos sa cunoastem ce cred si altii despre ce e mai bun astazi: aviz melomanilor.
Mai ales daca putem avea acces la aceste repere.

Seong Jin Cho – castigatorul Concursului Chopin de la Varsovia

Intamplator, am ascultat mai multi tineri pianisti romani zilele acestea si a fost imposibil sa nu-mi amintesc de un disc audiat tot de curand, semnat de pianistul care a castigat Concursul Chopin de la Varsoia, si sa fac niste paralele. In fond, marea performanta e aceeasi pentru toti, indiferent din ce tara vin...

Concursul Chopin de la Varsovia este unul dintre cele mai importante, daca nu chiar cel mai important concurs destinat pianistilor, la  nivel mondial. Se organizeaza doar odata la 5 ani (deci este cu atat mai cautat), iar printre laureatii lui gasim nume mari: Martha Argerich, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman, Yundi, Rafal Blechacz. Chinezul Yundi, de exemplu, s-a lansat intr-o cariera internationala dupa ce castigat in 2000 concursul Chopin (avea 18 ani atunci); in 2015 a revenit la Varsovia, de data aceasta ca membru al juriului.

Dupa ce in 2005 Concursul Chopin a fost castigat de un polonez (Rafal Blechacz) si in 2010 de o rusoaica (Yuliana Avdeeva), in 2015, premiul I in valoare de 30000 euro i-a revenit unui sud-coreean, Seong Jin Cho, student la Conservatorul din Paris. si gratie unui parteneriat incheiat intre Institutul Chopin de la Varsovia, organizatorul competitiei, si casa de discuri Deutsche Grammophon, una dintre cele mai importante case care editeaza muzica clasica, la aproape 3 saptamani de la incheierea concursului (castigatorii au fost anuntati pe 20 octombrie 2015),  a fost lansat un disc care surprinde evolutia lui Seong Jin Cho de-a lungul celor trei etape de concurs, toate insemnand cate un recital cu lucrari semnate exclusiv de Frederic Chopin.



Asadar, pentru cei care nu au urmarit concursul pe youtube sau medici.tv, din 6 noiembrie exista acest disc de referinta pentru orice tanar pianist aspirant la marea performanta, un punct de reper si pentru orice meloman (in paranteza fie spus, aproape 30% din populatia Poloniei a urmarit acest concurs in presa si pe canalele media dedicate, ceea ce trebuie sa recunoastem, e o performanta la care in Romania doar putem spera, deocamdata).

Pe discul lui Seong Jin Cho gasim Nocturna op.48 nr.1 si Poloneza op.53 de Chopin (el a obtinut si premiul pentru cea mai buna interpretare a unei poloneze chopiniene), Sonata nr.2 cu celebra parte a treia, Mars funebru, si integrala celor 24 preludii op.28. Ascultandu-l, iti dai seama cat de inalt este nivelul astazi la nivel mondial: sunt inregistrari dintr-o evolutie live, sub presiunea imensa a unui concurs foarte greu, si totusi, nicio ezitare, nicio scapare. Sigur, o tehnica stralucitoare, dar multi pianisti tineri se lauda cu aceasta, mai ales dintre cei asiatici; dincolo de tehnica, insa, o intelegere a muzicii rezervata doar celor alesi. A interpreta Chopin e dificil pentru ca e atat de greu sa mergi pe acea linie subtire dintre a canta inexpresiv sau cu excese de expresivitate. Fiecare nota, fiecare pasaj trebuie bine dramuit, gandit, simtit. Iar Seong Jin Cho exact prin asta s-a impus: prin faptul ca a reusit sa ramana egal cu sine insusi pe parcursul intregului concurs, sa slujeasca muzicii, in chip umil (uimitor cat de bine transpare asta din interpretarea), nu sa puna muzica in slujba lui. De fapt, asta inseamna sa fii artist: sa servesti muzicii pana la uitarea de sine si atunci, performanta va veni de la sine...

Este o lectie pe care sper sa o invete cat mai multi dintre tinerii interpreti romani de astazi; Romania este (inca) un rezervor de talente naturale muzicale si intreaga societate romaneasca ar avea de castigat daca si-ar cultiva mai mult propriile talente, de altfel, valabil nu doar in muzica, ci si in oricare alt domeniu de activitate.
Si sa nu uit: Seong Jin Cho are doar 21 ani, dar a obtinut deja si alte importante premii internationale si a cantat alaturi de dirijori de prestigiu, cum sunt Myung Whun Chung (tot sud-coreean, foarte implicat in promovarea tinerelor talente sud-coreene) si Valery Gergiev (unul dintre organizatorii concursului Ceaikovski de la Moscova, unde Seong Jin Cho a castigat premiul al III-lea in 2011).

Discul lui Seong Jin Cho poate fi ascultat integral luni, 14 decembrie, de la ora 19.00 la Radio Romania Muzical (in reluare duminica, 20 decembrie, ora 13.05) sau oricand online, pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015 in care a fost inclus si acest disc care merita, cred, pe deplin, voturile ascultatorilor. Apropo, campania care va desemna numai prin votul ascultatorilor discul de muzica clasica al anului 2015 in Romania se va incheia pe 10 ianuarie 2016 – doar pana atunci mai pot fi acordate note discurilor intrate in competitie.

seong
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate