Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 mai 2024
Recomandări
De ascultat într-o (mini)vacanță – pentru copiii de la 4 la 99 ani
(Muzică)
4 zile libere la inceput de iarna: sa fie ski, un city break sau pur si simplu leneveala acasa? Poate un film la cinema sau un spectacol de vazut? Sau, poate, exista si posibilitatea de a asculta cateva lucruri interesante aparute in ultima perioada, muzica clasica, si nu numai, ca de exemplu, canzonete cu tenorul Juan Diego Florez.
Italia cu Juan Diego Florez

Juan Diego Florez este in prezent cel mai cunoscut tenor care canta opera belcanto, acel gen de opera practicat la inceputul secolului al XIX-lea, cu arii de o remarcabila virtuozitate.
Putini insa isi mai amintesc ca Juan Diego Florez a debutat in tara lui natala, Peru, cantand muzica traditionala peruana si muzica usoara. De la 17 ani s-a orientat insa catre muzica de opera, odata cu debutul studiilor la Conservatorul din Peru. Vocea deosebita i-a deschis drumul catre o cariera internationala de invidiat: la 23 ani, in 1996, a debutat la Festivalul Rossini de la Pesaro (unde in 2016 se pregateste o editie dedicata aniversarii a 20 ani de la debutul sau) si apoi toate marile teatre de opera l-au avut ca invitat, inclusiv pretentiosul si atat de bine promovatul teatru Metropolitan din New York.
Un artist cu o cariera de un asemenea nivel isi poate permite uneori sa fie nu mai putin serios, as spune, ci ludic, abordand si un repertoriu considerat mai “light”, o atitudine, de altfel, de inteles. Pentru ca publicul de astazi poate prefera sa asculte mai curand un manunchi de canzonete celebre decat arii de virtuozitate, iar in cazul discului “Italia” lansat de Juan Diego Florez in septembrie 2015, chiar e de inteles de ce.


Cum sa nu asculti cu placere cantece pe care cu totii, cred, le-am auzit macar o data, simbol al unei Italii muzicale, cu un cantaret care chiar daca nu e italian, intelege foarte bine sufletul italian (Juan Diego Florez are, de altfel, o locuinta la Pesaro, in Italia), intr-un aranjament orchestral care aminteste de modul cum sunt interpretate in mod traditional canzonetele (un ansamblu in care regasim, de exemplu, mandolina, la care canta singurul mandolinist nominalizat la premiile Grammy din istoria acestor distinctii, israelianul Avi Avital)?
Selectiuni de pe acest album au putut fi ascultate la Radio Romania Muzical in cadrul emisiunii “Portret nonconformist” si pot fi reascultate pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015.
http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/video-tenorul-juan-diego-florez-italia-portret-nonconformist-15-noiembrie/1372121/3071/11

Juan Diego Florez Italia Convertible Sports Car Songs Decca Rossini Tenor


Petrica si lupul la Hollywood

Am mai scris despre aceasta productie extrem de interesanta: o versiune contemporana a povestii muzicale semnate de Serghei Prokofiev, narata de rockerul Alice Cooper, cu muzica nu doar de Prokofiev, ci si de Mahler, Wagner, Elgar, etc. interpretata special pentru acest album de Orchestra de Tineret a Germaniei, condusa de Alexander Shelley. O poveste pentru copiii de astazi, aparuta pe 13 noiembrie 2015 la casa Deutsche Grammophon sub o dubla forma: un album audio, dar si o aplicatie animata pentru Ipad prin care copiii pot interactiona cu personajele celebrei povesti. 


Versiunea originala in limba engleza a acestei productii, insotita de un interviu cu Alice Cooper, poate fi ascultata la Radio Romania Muzical luni, 30 noiembrie, de la ora 19.00 si duminica, 6 decembrie, de la ora 13.05 sau oricand, dupa data de 2 decembrie,  pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015.

Si cateva albume mai serioase...

Recomand cu multa caldura noul album semnat de violoncelista americana Alisa Weilerstein cu muzica de camera apartinand lui Serghei Rahmaninov si Frederic Chopin, inregistrat alaturi de pianistul Inon Barnatan. O muzica deosebit de frumoasa si o interpretare excelent dozata apartinand unor muzicieni care fac o cariera de invidiat in Statele Unite ale Americii. Ea, recunoscuta drept una dintre cele mai importante violonceliste ale timpurilor noastre, la nivel international, el, in prezent, artist in association al Filarmonicii din New York, fanion al culturii muzicale americane. Alisa Weilerstein este recunoscuta pentru stilul ei pasional si pasionat de a face muzica: intr-un repertoriu romantic cameral, ar fi putut sa cada in capcana interpretarii romantioase, insa, nu, ea gaseste tonul just; iata un disc potrivit pentru o seara rece de iarna, in singuratate, la gura sobei...

In 1 septembrie 2015, probabil cel mai cunoscut muzician japonez, dirijorul Seiji Ozawa, a implinit 80 ani. si si-a facut cadou un disc cuprinzand lucrari pe care nu le inregistrase pana atunci niciodata, surprinzator, avand in vedere ca Ozawa este specializat (si) in muzica de opera, si in repertoriul francez. Ma refer la fantezia lirica “Copilul si vrajile” de Maurice Ravel, o mini-opera foarte rar auzita astazi, care se petrece tot in lumea copiilor, ca si “Petrica si lupul” dar intr-un limbaj mai putin accesibil celor mici, adresat mai curand celor mari. Pe acelasi disc sunt inregistrate alte doua lucrari de Ravel: celebra Alborada del gracioso si ciclul de melodii Sheherazade, cu Susan Graham in prim plan, cea mai cunoscuta mezzosoprana americana a momentului. Intr-o nota mai subtila, repertoriul ales reflecta de fapt congruenta dintre doua lumi – cea asiatica si cea franceza – specifica si lui Seiji Ozawa. Toate lucrarile fac trimitere, muzical sau ideatic, (si) la Asia, desi sunt semnate de un francez, toate lucrarile sunt interpretate alaturi de o orchestra japoneza, Saito Kinen, infiintata chiar de Seiji Ozawa, alcatuita din cei mai buni instrumentisti japonezi, multi dintre ei, membri ai unor prestigioase orchestre americane si europene. 

Discurile semnate de Alisa Weilerstein si Seiji Ozawa pot fi reascultate oricand pe site-ul campaniei Radio Romania Muzical Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015.

Last, but not least, semnalez aparitia unui album cu trei discuri extrem de important pentru cultura romaneasca: integrala lucrarilor pentru pian de George Enescu inregistrata de pianista Raluca stirbat, initiatoarea campaniei care a dus la restaurarea casei familiei Enescu din Mihaileni. Discul a aparut in octombrie 2015 la casa Hanssler Classic si urmeaza a fi lansat in Romania pe 3 decembrie la Muzeul Enescu, unde Raluca stirbat va sustine si un recital. Pe 4 decembrie, Raluca stirbat este invitata Interviurilor Radio Romania Muzical, de la ora 15.30, live la Radio Romania Muzical, dar si live audio-video pe site-ul www.romaniamuzical.ro, moment pentru a afla mai multe despre aceasta integrala care include si piese inregistrate in premiera. Mi se pare un moment important: ultima integrala a lucrarilor pentru pian de Enescu a fost propusa de Luiza Borac, cu doua albume aparute in 2004 si 2006, deci cu aproape cu 10 ani in urma.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate