Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Nouă ţări şi tradiţia lor literară se întâlnesc la Timişoara, la FILTM 4
(Literatură)
Si in aceasta toamna, Timisoara deschide portile literaturii la cea de a IV-a editie a Festivalului International de Literatura (FILTM).
Evenimentul va avea loc in perioada 21-23 octombrie, in Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara, si va prilejui iubitorilor de literatura intalnirea cu nume importante ale literaturii europene de astazi, scriitori din Ungaria, Germania, Israel, Austria, Ucraina, Bosnia si Hertegovina, Republica Macedonia, Republica Ceha si Romania.
Festivalul International de Literatura de la Timisoara (FILTM), un proiect initiat in 2012, de Oana Boca, Ioana Gruenwald si Robert Serban, se numara pe lista proiectelor cu care Timisoara candideaza la statulul de „capitala culturala europeana” in  2021. 

FILTM isi propune sa continue, intr-o maniera deschisa publicului larg, traditia studiilor comparatiste initiate de Fundatia „A Treia Europa”. 

Pe lista scriitorilor prezenti la editiile anterioare ale FILTM se numara nume precum: László Krasznahorkai (Ungaria), Victor Erofeev (Rusia), Slavenka Drakulic (Croatia, Suedia), Attila Bartis (Ungaria), Jean Mattern (Franta), Richard Swartz (Suedia), Jan Koneffke (Germania), Philip O Ceallaigh (Irlanda) / Vladimir Arsenijevic (Serbia), Edo Popovic (Croatia), Fabio Geda (Italia), Iuri Andruhovici (Ucraina), Dusko Novakovic (Serbia), Igor Marojevic (Serbia), Dasa Drndic (Croatia), Ornela Vorpsi (Albania, Catalin Dorian Florescu (Elvetia), Paul Bailey (Anglia), Noemi Kiss (Ungaria). 

In 2015, la cea de a IV-a editie, FILTM ii aduce in atentia publicului pe scritorii György Dalos (Ungaria), reputat istoric, scriitor si jurnalist, unul dintre membrii fondatori ai miscarii anticomuniste din Ungaria, laureat in 2010 cu prestigiosul „Premiu pentru Intelegere Europeana”, conferit de Targul de Carte de la Leipzig, Meir Shalev (Israel), unul dintre cei mai apreciati prozatori israelieni ai momentului si una dintre cele mai credibile voci ale jurnalismului israelian contemporan, Radka Denemarková (Republica Ceha), laureata a numeroase premii si o traducatoare de succes (traducatoarea operei Hertei Müller in limba ceha), una dintre personalitatile puternice ale literaturii cehe contemporane, György Dragomán (Ungaria) – autor tradus cu succes peste tot in lume, unul dintre cei mai premiati scriitori est-europeni ai ultimilor ani, Marjana Gaponenko (Austria, Ucraina), o aparitie inconfundabila printre tinerii scriitori de limba germana, foarte bine primita atat de critici, cat si de publicul cititor, Lidija Dimkovska (Republica Macedonia), poeta ale carei poeme au aparut in traducere in peste 30 de limbi straine si unul dintre cei mai importanti traducatori de literatura romana in spatiul balcanic si Adisa Bašic (Bosnia si Hertegovina), prezenta remarcabila in contextul literaturii bosniace de astazi, cunoscuta si in calitate de critic literar si profesor de scriere creative.

Oaspetilor din strainatate li se vor alatura, de-a lungul celor 3 zile ale Festivalului, nume importante ale literaturii romane contemporane precum Andrei Plesu, Ioana Parvulescu, Cristian Teodorescu, Bogdan-Alexandru Stanescu, Miruna Vlada, Ion T. Morar sau Petru Iliesu.

Festivalul International de Literatura de la Timisoara (FILTM), prin structura sa, se deschide si inspre publicul tanar, prin intalnirile scriitorilor cu elevii de la cele mai importante licee din capitala Banatului si prin conferintele dedicate studentilor de la Universitatea de Vest din Timisoara. 

Ca o avanpremiera la FILTM 2015, intre 18-20 octombrie, de la ora 18.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timisoara, Centrul Ceh va rula cele mai reprezentative adaptari cinematografice ale romanelor lui Milan Kundera: “Gluma”, “Nimeni nu va rade” si “Eu, zeul indurerat”.  Echipa de organizare a Festivalului le include, din 2013, si pe Oana-Maria Dobosi si Raluca Selejan.

Festivalul International de Literatura de la Timisoara este un proiect realizat cu sprijinul Primariei  Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara, organizat de Fundatia Politehnica si Headsome Communication si sustinut de Consiliul Judetean Timis. 

afis filtm 2015


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate