Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
De profesie Român: Ana Blandiana
(Literatură)
Ana Blandiana, pe numele ei real Otilia Valeria Coman, (n. 25 martie 1942, Timisoara) este o scriitoare si luptatoare pentru libertate civica in Romania.
Inainte de revolutia din 1989, faimoasa disidenta si aparatoare a drepturilor omului, a avut curajul sa-l infrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceausescu prin declaratii publice in interviuri acordate postului de radio Europa Libera si unor publicatii din strainatate.
Ana Blandiana s-a implicat in viata civica printr-o serie de actiuni in cadrul Aliantei Civice. In prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizeaza anual conferinte, sesiuni stiintifice si expozitii pe tema fenomenului totalitar.

”Manipularea mi se pare raul cel mai complex si mai specific lumii postmoderne in care traim, tracasati de informatii false, imagini contrafacute, calomnii totale (nu mai e valabil proverbul ”de unde nu este foc nu iese fum), denigrari savant organizate, desfiintarea intentionata a granitei dintre adevar si minciuna. Este raul de care incerc de o viata sa ma feresc.”

”Ne lipseste respectul fata de noi insine, fata de proriile noastre valori si avem, in plus, blestemul de a ne devora unii pe altii. 
Desi par fara legatura cu recunoasterea de catre ceilalti, acestea sunt de natura sa impiedice aceasta recunoastere prin transmiterea unor energii negative, care sugereaza ca ceva nu e in regula cu noi. 
Un roman tipic nu vorbeste niciodata bine despre alt roman, iar daca asista la elogiul facut de cineva cuiva, va gasi intotdeauna o replica suficient de picanta si de semidocta pentru a anihila lauda.”

”Poetii sunt cei care, intr-o lume stapanita de Rau si de Urat, lupta sa tina aprinsa flacara Binelui si Frumosului, facand din poezie un izvor al iubirii si un scut, aproape magic, impotriva urii. Asa se explica, de altfel, confuzia care se produce uneori intre marea poezie si mistica. E adevarat insa ca, cel putin din acest punct de vedere, nu toti cei care scriu versuri sunt poeti.”

”Un afis al memorialului de la Sighet - pe care il citez mereu, pentru ca mi se pare ca spune esentialul - arata o usa in inchisoarea din muzeul deschis in fosta inchisoare, prin vizeta careia se uita doi copii. Si deasupra scrie „Vreti sa intelegeti Romania de azi? Vizitati memorialul victimelor comunismului si al rezistentei de la Sighet”. Asta este ideea si legatura. Ca sa intelegi ce traiesti acum, trebuie sa descoperi ce ai trait, de ce ai trait, cum a fost posibil sa traiesti ceea ce ai trait si ce trebuie sa faci. Ca o concluzie, apare nevoia de a gandi ce trebuie sa faci ca acest lucru sa nu se mai repete. In acest sens, cred ca memorialele sunt niste institutii de exorcizare a raului, sunt un drum nu spre trecut, ci spre viitor.”

”Pentru mine, patriotismul este cunoasterea propriei identitati si respectul pentru ea, respectul care poate sa aiba o mare cantitate de privire critica. Ati iubi tara nu inseamna sa-i aduci numai elogii sau sa faci statui marilor domnitori. A-ti iubi tara inseamna a fi obsedat de tot ce reprezinta ea si de caracteristicile propriului tau popor. Dar mai ales sa-ti pese de ea si de el. Adica, sa simti ca tara ta esti tu si sa incerci sa actionezi ca atare. Sa stii cine esti si cine ti-au fost parintii. Pare ca spun niste banalitati, dar sunt niste banalitati aproape necunoscute unei bune parti dintre tineri. Faptul ca din lipsa de cultura, mai mult decat din lipsa de moralitate, exista o buna parte a tinerilor care habar nu mai au cine sunt. Nationalismul ar fi dragostea pentru propriul popor, excluzand pe celelalte popoare, in timp ce patriotismul nu presupune ura impotriva altora.” 

ana-blandiana-566450l

sursa foto: cinemagia.ro


sursa text: adevarul.ro/ romanilibera.ro/ evz.ro/ timpul.md/ wikipedia.org

sursa foto: ziuanews.ro/ cinemagia.ro
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate