Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Gânduri despre România...
(Fotografie)
Romania a devenit fascinanta nu prin faptul ca zilnic se intampla cate ceva, ci prin faptul ca multe din evenimentele care ne trec prin fata ochilor nu ar trebui sa existe. O incursiune in viata cotidiana ne aduce un zambet amar, constatandu-se ca profetia cu cei 20 de ani a lui Silviu Brucan, privind tranzitia la democratie, a fost mult prea optimista.
 
Majoritatea oamenilor au devenit experti in probleme de care nu au habar. Claxonul a devenit o prelungire a vocii, iar multi adorm cu mana pe el, incercand sa imite sirena lui Vasile Roaita. Aglomeratia este un bun motiv pentru ca buzunarele sa treaca la cura de slabire, impinse de la spate de maini cu degete subtiri. A reclama a devenit un sport national, iar de castigat nu castiga cine are dreptate ci persoana care stie unde sa arunce cu banii.

Traim intr-o criza perpetua, insa masinile de lux de pe strazi spun cu totul altceva: Bucurestiul este campion la Jeep-uri in comparatie cu Parisul, desi orasul de pe malurile Senei are un PIB de 478 de miliarde de euro, adica de 2,8 ori mai mare decat PIB-ul Romaniei. Furtul a devenit un imprumut de scurta durata, din motive estetice, iar cand se constata fapta, paratul sustine ca a fost terorizat psihic de acuzat in materie de drepturi de proprietate, cerand daune morale. Tot in materie de furt, bagajele pasagerilor care pleaca sau vin in Romania, pe calea aerului, au devenit un adevarat rai: bani, telefoane, ceasuri, laptopuri etc. ajung la salariatii care le duc la cala. Odata la cateva luni, politia mai retine cativa amatori de chilipiruri din bagajele calatorilor.

Cel mai bun mod de a arunca gunoiul menajer nu este la tomberon, ci direct pe trotuar. Cu cat inaltimea de la care se arunca gunoiul este mai mare cu atat mai bine. In cazul in care cantitatea de gunoi depaseste capacitatea trotuarului, spatiile verzi dintre blocuri sunt exploatate cu succes.
 
Demisia de onoare dintr-un minister nu inseamna nimic altceva decat ca procuratura a dovedit ca un inalt functionar a luat mita pentru a favoriza o anumita persoana.

Tinerii au disparut cu desavarsire din localitati intregi: si-au gasit de lucru in Occident. In Romania nu mai este posibil sa lucreze - fabrici intregi au devenit una cu pamantul dupa ce au fost privatizate cu succes. De asemenea, cand un miliardar roman le vorbeste romanilor stabiliti in Occident nu uita sa-i incurajeze ca, indiferent de cat de greu le este acolo, este mai indicat sa nu se intoarca in Romania, motivand ca pe plaiurile mioritice le va fi infinit mai greu.

Legile au rolul lor, insa sunt mai schimbatoare decat starea vremii in functie de cum dorm noaptea cei care sunt la putere. In schimbul donatiilor de paturi, galeti cu peste si potcoave de cai morti, la care se adauga ca bonus plimbarea cu autocarul/ microbuzul, se obtine un mandat de parlamentar. Peste alti patru ani se schimba colegiul electoral: sunt si acolo suficienti saraci care voteaza pentru a avea burta plina o zi, nefiind interesati de proiecte de dezvoltare.

Pierzi in prima instanta, castigi la recurs, pierzi si castigi la urmatoarele, iar Inalta Curte spune ca toate completele care au judecat nu au avut competenta. Pentru o casa nationalizata pe care o revendici primesti o flegma intre ochi de la functionari, la CEDO ti se da despagubiri de milioane de euro, iar statul roman este amendat cu zeci de mii de euro pentru nerespectarea dreptului de proprietate.

Pentru un leu furat se sta 12 ani la puscarie, iar pentru doi oameni omorati pe trecerea de pietoni se da o sentinta cu suspendare - echivalenta cu mustrarea scrisa.
 
Unii liceeni confunda scoala cu bordelul, iar o profesoara confunda portofelele elevelor cu propria geanta.

Copii devin experti la fotografiat inca din uter, cand citesc cu ochii inchisi setarile camerelor care vor fi lansate peste 1000 de ani. Iubim fotografia; murim dupa ea si devoram vizual, zilnic, zeci de fotografii. Insa, cand sunt de numarat iubitorii de fotografie pe suport de hartie, a imaginii adevarate si nu a celei inghesuite in pixelii de internet, atunci se constata ca majoritatea fotografilor/iubitorilor de fotografie traiesc cu degetele lipite de tastatura.

Cand un copil este omorat de caini pe o proprietate privata din Bucuresti, proprietarul terenului este amendat cu 2.000 de lei pentru lipsa unui plan de paza, iar paznicul este la randul lui amendat cu 300 de lei. Desi dupa omorarea unui copil de cainii fara stapan s-a promulgat o lege impotriva cainilor maidanezi, iar acestia pot fi eutanasiati daca nu sunt adoptati dupa doua saptamani de la plasarea lor in adaposturile municipalitatii, la expirarea termenului patrupezii sunt incarcati in masini, fiind apoi abandonati in zonele rurale. Timpul trece, leafa merge, cainii revin la "domiciliu", iar noi mai alergam o tura ca sa-i prindem. Suflet milos, un medic veterinar a adoptat caini maidanezi cat pentru o echipa de handbal si i-a dus pe mosia sa de 5 hectare. Cainii, recunoscatori, l-au pus la pamant si l-au gratulat cu 38 de plagi muscate, medicul fiind internat in spital. Pentru prevenirea cazurilor asemanatoare cu cel al medicului veterinar s-a lansat proiectul adoptiei la distanta - puteti avea unul sau mai multi caini maidanezi in acte, insa neavand spatiu pentru ei, patrupezii vor ramane la adapostul municipalitatii, urmand sa platiti costurile aferente intretinerii lor. In cazul in care uitati sa mai platiti pentru intretinerea cainilor, acestia vor fi eutanasiati dupa doua saptamani de neplata.

Daca esti presedintele Romaniei, te poti considera cu mot in frunte si sa plantezi un stejar la nici 10 m de gorunul lui Horea, fara sa te gandesti ca atunci cand Regele Ferdinand a sadit un stejar in acelasi spatiu, in anul 1924, s-a dus la o distanta de 50 de m de gorun, iar Regina Maria si generalul Berthelot si-au pus stejarii in pamant la 100 de m de simbolul istoric al Transilvaniei.

La capitolul copaci, un milion de hectare de padure au ajuns intr-o stare avansata de degradare din cauza proprietarilor - cu alte cuvinte se impune reimpadurirea suprafetelor respective, vaduvite in ultimii 20 de ani de hotii de lemne - insa cum nu sunt bani, in urmatorii ani se spera ca se vor planta puieti pe 20.000 de hectare, pentru a se preveni alunecarile de teren si scurgerile de pe versanti. In cazul in care operatiunea nu va reusi, mersul la munte va deveni o adevarata placere.

Pensionarii de 70 de ani, lipsiti de bani, isi pun cagule pe fata si isi ataca vecinii de 90 de ani, care au o bruma de pensie ceva mai rasarita.

Am devenit campionii saraciei in Europa, in conditiile in care peste 6,6 milioane de romani traiesc la limita subzistentei. Ne putem totusi bucura ca suntem pe locul 14 in Europa si pe locul 125 in lume in ceea ce priveste sclavia moderna, aproximativ 25.000 de romani nemaifacand fata nivelului de indatorare, fiind supusi traficului de persoane sau casatoriei fortate (campioni in Europa sunt basarabenii, cu 35.000 de persoane). Totusi, 10.626 de romani se pot declara norocosi si fericiti pana in panzele albe, avand in vedere ca unul este miliardar, iar 10.625 sunt milionari in dolari.

Politia ofera zilnic exemple de siguranta si incredere. Daca sunteti chestionat pe strada de un politist ce nume aveti si intrebati "De ce?", sunteti incatusat si aruncat intr-o masina a politiei si dus pe un maidan, devenind un sac de box pana ajungeti inconstient. La plecare, baietii aflati in timpul serviciului nu uita sa va faca un bine, luandu-va spre pastrare telefonul mobil si banii ce-i aveti in buzunare.

Daca nu dipuneti de o tigara ii puteti cere una unui politist care sta la semafor. In cazul unui refuz, il puteti injunghia pe politist si sa deveniti un alergator la proba de 5.000 de m. Nu trebuie sa va faceti griji pentru omul legii: acesta va telefona singur la 112, fiind transportat la urgenta, unde va primi ingrijiri si va fi in afara oricarui pericol.

Ne place sa mergem cu biciletele, chiar daca nu exista piste, si ne uitam cu ciuda la Corea de Sud care foloseste autobuze electrice care se incarca wireless.

Daca veti spulbera cu masina o fetita de trei ani care traverseaza regulamentar pe trecerea de pietoni, in timp ce va numarati banii din buzunar, puteti afirma ca inocenta v-a sarit brusc in fata autoturismului, iar cand veti ajunge in fata probei video si veti vedea ca nici macar nu ati franat, puteti sa afirmati ca nu va mai amintiti nimic, mai ales ca nebunia temporara a mai salvat pe multi altii in cazuri similare.

In cazul in care nu va place varianta cu numaratul banilor la volan si omorati o fata care traverseaza regulamentar la culoarea verde a semaforului, fugiti de la locul accidentului, schimband placutele de inmatriculare cu numere de Bulgaria si ascunzand masina undeva la tara, in curtea unor prieteni. Poate aveti noroc sa nu se sesizeze politia...

Demnitarii pleaca in vizite private in strainatate folosind pasapoarte diplomatice si nu simple, iar parcul auto si-l reinoiesc cu jeep-uri autohtone ca sa se poata urca mai usor, iarna, panta de acces de la Palatului Parlamentului.
             
Maine va fi o alta zi, insa va fi un nou prilej pentru alte zambete amare...

645220131012

foto: Catalin Fudulu

ROMANIA, ULTIMUL BAL - ANA MARIA PAUNESCU

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate