Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 mai 2024
Recomandări
Festivalul de Film Românesc de la Londra, ediţia a X-a PUNCT ȘI DE LA CAPĂT
(Cinema)
Festivalul de Film Romanesc de la Londra (FFR) prezinta in fiecare an, la un cinematograf londonez de top, o selectie a celor mai incitante si mai premiate titluri.
 
„2013, anul in care aniversam cea de-a zecea editie a festivalului, reprezinta un moment foarte important pentru comunitatile romanesti din Marea Britanie, din Europa si de pretutindeni.
 
La inceput, in 2003, scopul nostru era sa contribuim la eforturile comunitatii romanesti de a-si face cunoscuta vocea in capitala lumii de limba engleza. Cautam atunci sa cream un punct de contact pentru cultura romaneasca contemporana si sa cooperam cu reteaua culturala londoneza. Astazi, zece ani mai tarziu, suntem parte integranta a comunitatii noastre de peste hotare si contribuim la crearea unei infrastructuri culturale a diasporei, aflata in plina si rapida dezvoltare, cu consecinte atat asupra culturii din diaspora, cat si a celei din tara mama. Romanii primesc in numar tot mai mare cetatenia britanica, intra in afaceri in Marea Britanie sau in alte tari europene, infiinteaza companii proprii si lucreaza pentru diverse universitati locale. Copiii se integreaza rapid prin intermediul scolilor, iar parintii activeaza, din ce in ce mai mult, in profesii cu impact social. Apar astfel, in mod firesc, noi intrebari despre drepturi, nationalitate si identitate.
 
FFR este unul dintre proiectele indraznete, care raspunde acestor schimbari si, totodata, incearca sa depaseasca limitele etnicitatii si ale mostenirii culturale, prin crearea unei platforme de dialog, care face mai vizibile toate aspectele, extrem de complexe, legate de identitate. Noile intrebari care apar pot fi de acest tip: unde si cum sa ne integram intr-o noua societate?; care poate fi rolul nostru ca parte a unei retele de grupuri dinamice de emigranti, care actioneaza ca un catalizator in schimbarea tarilor din Europa de Vest?; cum va arata viitorul nostru ca minoritate in context european?
 
FFR este parte integranta a unei explorari pe termen lung a acestor intrebari, fiind o veriga prin care romanii se pot angaja intr-un dialog cu compatriotii, reflectand de asemenea asupra sensului si importantei istoriei lor personale, redescoperindu-si propriul rol.“ (Ramona Mitrica, directorul festivalului)
 
Pornind la drum modest, FFR a obtinut deja o reputatie internationala si a devenit un eveniment esential in agenda cinefililor londonezi. Cu toate ca este o initiativa non-profit, care functioneaza cu ajutorul granturilor si sponsorizarilor din partea numerosilor prieteni si sustinatori, influenta si efectele sale s-au raspandit atat in lumea cinematografiei, cat si dincolo de ea.
 
FFR s-a nascut in 2003. Noul Val al cinematografiei romanesti s-a ridicat in acelasi timp, scotand la lumina actori si tineri regizori remarcabili. Sprijinit si inspirat de aceste noi talente sclipitoare, festivalul a devenit din ce in ce mai puternic. FFR a adus primul pe marele ecran, in Marea Britanie, scurtmetrajele si lungmetrajul de debut al multipremiatului regizor Cristian Mungiu. Acesta si-a castigat apoi o reputatie internationala semnificativa si a ramas, in acelasi timp, un prieten si un sustinator al evenimentului. In anii urmatori, un lung sir de actori si regizori – deveniti ulterior nume cunoscute – au fost prezenti la FFR. Totodata, festivalul a continuat sa onoreze cinematografia romaneasca clasica, familiarizand publicul britanic cu varfurile traditiei noastre. In 2004, de exemplu, punctul forte al festivalului a fost retrospectiva Lucian Pintilie, la care a fost prezent si marele regizor.
 
Istoria si succesul sau fac din Festivalul de Film Romanesc de la Londra unul dintre evenimentele culturale romanesti majore ale anului in Marea Britanie. FFR a inceput modest, in 2003, la un mic cinematograf de arta din centrul Londrei si a crescut constant, avand in program un spectru larg de filme in limba romana: succese incontestabile, productii semnate de regizori de ultima ora si retrospective. FFR isi propune sa atraga un public numeros, dornic sa aplaude realizarile romanesti.
 
Drept urmare, festivalul a fost intotdeauna un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre Romania si despre Europa Centrala si de Est. Iin contrast cu obisnuita acoperire mediatica, filmele aduse pe marele ecran sunt printre putinele contributii pozitive la imaginea vietii est europene. Desi regizorii Noului Val au fost printre cei mai acizi si mai constanti critici ai societatii post-revolutionare din Romania, acest lucru n-a insemnat, ca o ironie, nici pe departe promovarea unei imagini negative a tarii. Din contra, la Londra, Berlin, Cannes si New York, filmele lor au fost privite ca interogatii asupra stereotipurilor, oferind publicului o intelegere profunda a vietii obisnuite a romanilor, similara cu a lor.
 
„Cu ocazia aniversarii celor 10 ani de existenta, FFR are placerea sa anunte lansarea unui program anual de burse Profusion. Programul va incepe prin oferirea de mentorat, asistenta si supervizare in strangerea de fonduri, pentru a promova filme bazate pe experienta din diaspora si a incuraja dezvoltarea tinerilor care cresc in comunitatile din afara tarii. Bursele Profusion vor fi lansate in cadrul unui eveniment special, organizat in timpul festivalului, in prezenta primului beneficiar al bursei.“ – Dr Mike Phillips, decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), consultant al festivalului
 
Considerat un prilej de celebrare a Romaniei si a spiritului romanesc, FFR este sprijinit atat de comunitatea britanico-romana, cat si de diferite organizatii britanice si romanesti. FFR este o initiativa non-profit, sprijinta din punct de vedere financiar de granturi si sponsorizari primite de la numerosi prieteni si sustinatori.
 
Festivalul de Film Romanesc de la Londra este organizat de Profusion International Creative Consultancy, in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei din Romania si Cinematografele Curzon din Londra. Evenimentul este sprijinit de Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), portalul ROMANi-ONLiNE.co.uk, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) si Ambasada Romaniei in Marea Britanie.
 
Rezervati-va in agenda cele cinci zile de festival pentru sarbatoarea filmului romanesc! 
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate