Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 noiembrie 2022
1801 • Se naste Anders Celsius, astronom suedez (d. 1744)
1818 • Se naste Aron Pumnul, lingvist si istoric literar român, fruntas al Revolutiei de la 1848 în Transilvania, profesor al lui Mihai Eminescu (d. 1866)
1867 • Se naste Grigore Antipa, biolog, ihtiolog, zoolog si oceanolog român (d. 1944)
1884 • Se naste Vasile Voiculescu, poet român (d. 1963)
1885 • Se naste Liviu Rebreanu, academician, prozator ?i dramaturg român (d. 1944)
1895 • Alfred Nobel (1833-1896) a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate în anul 1901
Recomandări
Prof. dr. Iamandescu: „Pe muzică barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor“
(Știință)
Preferinta pentru muzica de calitate nu tine cont doar de educatie, ci mai ales de inteligenta, iar ascultarea muzicii are aproape numai efecte benefice. Profesorul Iamandescu a realizat primele studii de muzicoterapie din Romania, in cadrul catedrei de Psihologie Medicala si Psihosomatica a UMF „Carol Davila“ din Bucuresti.

Este adevarat ca muzica ne poate face sa simtim mai putin durerea?

Muzica joaca un rol mult mai important decat am putea crede. in Antichitate se mergea chiar pana la folosirea flautului in dreptul zonei afectate de lumbago. Dincolo de asta, muzica si-a dovedit posibilitati terapeutice in plan psihologic si somatic. De exemplu, efectul antalgic, de combatere a durerii, a fost evidentiat intr-un mod spectaculos la femeile care faceau chiuretaj uterin. Cele care au ascultat numai muzica au simtit mai putin durerea decat cele care au luat calmante. Muzica se utilizeaza foarte mult in ginecologie, acum si in chirurgie. 

Ati studiat efectele muzicii asupra organismului si ati scris un tratat de muzicoterapie in acest sens.

Am scris primul tratat de muzicoterapie receptiva, iar peste o saptamana-doua va aparea o noua editie a acestui tratat, care a fost imbunatatit prin contributia a noua personalitati din domeniul muzicoterapiei internationale. Aceste personalitati m-au ajutat sa largesc cadrul acestei abordari si sa incerc sa introduc muzicoterapia la noi in tara ca specialitate muzicala, lucru care este pe cale sa se realizeze si cu ajutorul cadrelor didactice de la Universitatea de Muzica din Bucuresti si al mai multor psihologi. Numai ca este un domeniu foarte pretentios, care cere cel putin trei ani de formare si acum este o tatonare in aceasta directie. Cartea despre care va vorbesc se adreseaza in primul rand melomanilor.

Este eficienta orice melodie care ne place sau gusturile se discuta?

Orice muzica este eficienta, in mod sigur, dar s-a dovedit ca piesele din repertoriul clasic si romantic activeaza cel mai mult creierul. Chiar daca exista asa-numita muzica preferata (unul vrea romante, unul vrea rock), exista tomografia cu emisie de pozitroni care arata cum muzica lui Mozart activeaza 99%-100% din scoarta cerebrala. Si, in general, muzica simfonica si de camera activeaza creierul in proportie de 90%, spre deosebire de muzica usoara sau tangoul, de exemplu, care activeaza creierul in proportie de 50%.
Mai mult, nicio muzica nu poate depasi pragul pe care il atinge muzica baroca, de exemplu, ale carei unde sonore au frecvente care se inscriu in zona de activare optima a activitatii cerebrale. Daca ascultam muzica baroca, neuronii capata un ritm de activitate ciclica intre 8 si 12 cicli pe secunda, ceea ce se intampla numai in cazul geniilor! Numai ca geniile il au permanent, in vreme ce omul care asculta muzica il are doar cat asculta muzica, dar este suficient, pentru ca imbunatateste memoria. 

Inseamna ca ar trebui sa ascultam muzica in timp ce invatam?

Da, muzica in stil baroc in special, adica Bach, Telemann, Handel. O doctoranda a mea, psihologul Liliana Neagu, a dovedit ca persoanele care invata folosind acest fundal sonor obtin performante cu 40% mai mari la testele de memorie. Poate ca mai tarziu se va putea ca in salile de clasa sa se puna muzica in surdina ca fundal sonor, care sa nu distraga atentia, dar care sa favorizeze memoria.

In afara de stimularea memoriei, ce alte efecte mai are muzica? Si ce tipuri de muzica clasica sunt cele mai indicate?

Muzica baroca are efecte foarte bune, slava Domnului, si pentru relaxare, si pentru terapie, dar aici, sigur, ii putem include si pe Mozart, pe Beethoven, pe Wagner. De asemenea, efectul antalgic este mare si la muzica preferata. in studiile mele, am pus muzica pe care a vrut-o fiecare, chiar si muzica populara gen „Uhai, bade". Si aceasta a avut efect antalgic. Dar am pus si muzica clasica si aceasta a avut mai mult succes! Stiu acest lucru pentru ca am avut un aparat care te ciupea si provoca durere, iar intensitatea senzatiei era inregistrata, aparatul spunea cat te doare. Eu va pot spune ca am avut Zona Zoster, cu dureri mari localizate la ureche, am crezut ca am otita. Am ascultat la casti „Amurgul zeilor" de Wagner - sase ore, de la ora doua la opt dimineata. Ma mai durea foarte putin cand am ajuns la medicul ORL-ist. 

In alta ordine de idei, o cercetare recenta a colectivului nostru a demonstrat o scadere considerabila a glicemiei pe fondul auditiei muzicii clasice. Toate aceste cercetari nu au alt rol decat sa convinga marele public, dar si lumea medicala, de valoarea muzicoterapiei si sa pregateasca atmosfera in tara noastra pentru introducerea muzicoterapiei ca specialitate complexa, pe care trebuie sa o practice fie un muzicolog cu pregatire de psihologie, fie un psiholog cu educatie medicala, fie un medic care sa aiba o cultura muzicala deosebita si notiuni de psihologie. 

Se spune ca plantele cresc mai bine, ca vacutele dau mai mult lapte pe muzica de Mozart. Este adevarat?

Da. Si nu numai Mozart, muzica clasica, muzica armonioasa. Pe de alta parte, ascultand un discurs al lui Hitler, plantele s-au chircit, s-au ofilit. 

Difera impactul pe care il are muzica asupra noastra daca o ascultam in cadrul unui concert la Ateneu, de exemplu, sau acasa, la casti?

La un concert, efectul este maxim, deoarece sunt trei factori implicati: in primul rand, concentrarea este mult mai buna, te duci la concert ca sa asculti muzica. Pe de alta parte, este vorba de actiunea sunetelor asupra corpului, intregul corp este invaluit de aceste efluvii sonore la modul direct. Si apoi, conteaza caracterul emotiei colective. Este vorba de fenomenul de contagiune emotionala care potenteaza trairile. Si caracterul de eveniment pe care il are participarea la un concert este important. 

Sunt artistii, in general, si persoanele care canta, in special, mai sanatosi, mai fericiti sau mai putin stresati decat ceilalti?

Aici este vorba despre muzicoterapia activa pe care eu nu am analizat-o, deoarece este mult mai putin la indemana oricui sa cante in casa, sa cante la un instrument chiar, poate cel mult sa cante intr-un cor. Nu sunt studii foarte exacte in acest sens, inca nu avem o statistica si in stiinta nu poti sa mergi numai pe impresii. Dar se pare ca muzicienii traiesc mai mult - cu unele exceptii regretabile, desigur. Uitati-va la marii zei, Herbert von Karajan, Arthur Rubinstein, la 94 de ani canta la pian, Pablo Casals. Muzica stimuleaza imunitatea, iar cine are o imunitate mai buna traieste mai mult. Cel putin din punctul acesta de vedere se poate spera. Dar ascultand muzica, efectele sunt cu siguranta benefice. 

Sa revenim la gusturile muzicale.

Vreau sa retineti un lucru. Nu exista obstacol pentru a beneficia de efectele muzicii asa-zise grele. Nu este valabila ideea ca-ti trebuie neaparat o educatie muzicala. O educatie muzicala favorizeaza un contact mai usor cu aceasta muzica, dar oamenii care sunt foarte inteligenti apreciaza un astfel de gen indiferent de cultura lor muzicala. Dovada stau notele pe care ei le dau pieselor din repertoriul simfonic si de camera. Cele mai noi cercetari pe care le-am facut pe plan international sunt in domeniul muzicodiagnosticului, este un concept prin care reusesc sa imbogatesc examenul psihologic prin felul in care bolnavul descrie, pe baza impresiilor personale, ce ii sugereaza muzica pe care o asculta, fara sa stie cine este compozitorul sau cum se numeste piesa. O sa va dau un exemplu: o femeie de serviciu, cand a ascultat un fragment de Wagner, „Calatoria lui Siegfried pe Rin", o muzica accesibila, frumoasa, a fost extrem de impresionata si a descris exact ce a vrut sa spuna Wagner, dar intr-o forma modificata, adaptata secolului: si-a amintit de o calatorie a ei nu cu luntrea, ci cu autobuzul, in care vedea locuri frumoase. I-am spus ca are un nivel de inteligenta ridicat si mi-a zis ca a fost buna la carte, dar n-a putut sa continue. insa copilul ei este olimpic! Deci avea gena aceasta, dar nu s-a putut realiza. 

''Muzica lui Mozart activeaza aproape 100% din scoarta cerebrala.''

Ritmul trezeste instinctele, melodia emotiile, iar armonia inteligenta

Ce le transmiteti tinerilor care asculta muzica „suparata", zgomotoasa?

Sa nu abandoneze o astfel de muzica, dar sa nu devina prizonierii ei, sa incerce si altceva. Sa o asculte la petreceri, mai ales muzica usoara de buna calitate, muzica de film. Si mai ales, sa cante ei insisi, intr-un cor, la un instrument. Ii dezvolta mult. Anihileaza efectul stresului si le finiseaza personalitatea. Ii face mai complecsi. 

Dar manele?

Manelele, daca vreti, sunt foarte bune pentru exacerbarea instinctelor. Si am spus tot. Dar exacerbeaza si instinctul de agresivitate, nu doar pe cel sexual, care e bun. Muzica manelelor activeaza toate organele si aparatele „de la buric in jos", ca sa zic asa, in timp ce muzica cealalta - „de la buric in sus". 

De ce se intampla asa?

Manelele inseamna in primul rand ritm, iar ritmul stimuleaza instinctele. Melodia stimuleaza afectivitatea, emotiile, le rafineaza, iar armonia sonoritatilor, orchestratia stimuleaza inteligenta. „Bolero"-ul lui Ravel, dupa parerea mea, este exemplul de muzica completa: are un ritm obsedant, este melodic si are o orchestratie care creste progresiv. Acesta este exemplul de muzica in care gasesti toate cele trei trasaturi. 

Risca sa devina oarecum „autisti" cei care asculta muzica la casti in mijloacele de transport si in toate momentele in care vor sa evadeze?

Nu inseamna ca muzica ii face autisti, ci ca aceia care au aceasta inclinatie spre introversie se izoleaza cu ajutorul muzicii. Unii evadeaza si pe calculator. Si eu zic ca in lumea muzicii e mai bine decat in cea a calculatorului. Iar muzica poate fi un ecran foarte folositor pentru studiu, dupa cum spuneam. Revenind insa la casti, atentie la riscul hipoacuziei! in Germania, o treime din tineri sunt hipoacuzici, iar Germania nu este o tara din lumea a treia, ca noi.

Aveti un compozitor preferat?

imi place foarte mult Haydn. Mi se pare un rezervor de optimism extraordinar, o baterie care te incarca. Preferintele acestea sunt insa si in functie de starea de spirit si de activitatea pe care o faci. Sigur, si Mozart, si Bach, si Wagner. Beethoven ramane insa Beethoven. Reprezinta omul cu toate dimensiunile lui, cu toate calitatile si cu toate defectele lui. Pe langa el, toti ceilalti sunt ingeri. Iar Bach este... cum sa zic. Bach este infinitul. 

''O educatie muzicala favorizeaza un contact mai usor cu muzica grea, dar oamenii care sunt foarte inteligenti apreciaza acest gen indiferent de cultura lor muzicala.''

''Manelele exacerbeaza instinctele. Activeaza toate organele si aparatele «de la buric in jos», ca sa zic asa, in timp ce muzica cealalta actioneaza «de la buric in sus». ''

Una din doua

- Instrument sau voce? Ce preferati sa ascultati? Instrument. Dar si opera sau liedul.
- Muzica clasica sau ambientala? Care ne relaxeaza mai bine? Muzica clasica (pe cei inteligenti!).
- Concert in sala sau la casti? Ambele, cu preferinta pentru concertul in sala.
- Beethoven sau Mozart? Care compozitor ne ajuta sa ne concentram mai bine? Bach (rade). Poate si Mozart. 

CV

- Medic si psiholog
- Data si locul nasterii:11 decembrie 1942, Bucuresti
- Studiile si cariera:
- Licentiat in medicina si in psihologie
- Presedintele Societatii de Psihosomatica Aplicata si Medicina Comportamentala din Romania
- Seful catedrei de Psihologie Medicala si Psihosomatica a UMF „Carol Davila" din Bucuresti pana in martie 2011, actualmente profesor asociat
- Medic primar alergolog la Clinica Gral Medical Colentina
- Autor a 22 de carti in domeniul psihosomaticii generale si psihoneuroalergologiei
- Autorul monografiei „Muzicoterapia receptiva"(foto) in 2004, reluata si imbogatita impreuna cu un colectiv interna­tional in 2011
.

thincariper1989ytavip@yandex.ru05:10 / 01.02.2019cialis price in ksa cialis generika rezeptfrei nabp drugs online cialis 20 mg cialis prix france siti sicuri per comprare online cialis cost of cialis in united states cerco cialis originale cialis soft gel https://stowe365.com/#Buy-Cialis
thincariper1989ytavip@yandex.ru15:26 / 31.01.2019cialis premature ejaculation real cialis online black cialis cialis for bph cost cheap cialis super activedayton.com tadalafil cialis ohne rezept illegal cialis cialis soft tabs online kaufen https://stowe365.com/#Buy-Cialis-20-mg
thincariper1989ytavip@yandex.ru04:08 / 31.01.2019best site to buy generic cialis buy cialis online using echeck cheap legitimate cialis cialis 20 mg effects comprare cialis slovenia ebay cheap cialis cheapest cialis in canada cialis cena https://stowe365.com/#Buy-Cialis
thincariper1989ytavip@yandex.ru09:01 / 30.01.2019free cialis without prescription what is the shelf life of cialis buy cheap cialis site low dose cialis price buy cialis sample does cialis work better with aspirin price of cialis without insurance cialis trial coupon https://stowe365.com
thincariper1989ytavip@yandex.ru15:41 / 29.01.2019mayavanrosendaal.com cialis without prescription online buy cialis without a doctor's prescription cialis without prescription cialis without prescription online
tlljsh@canadianonline.email05:24 / 18.09.2018cialis daily online australia http://canadian-pharmasy.com
Alexandru01:17 / 20.04.2017Cititi Lumea ca vointa si reprezentare de Schopenhauer si veti vedea ca ceea ce a spus dl Doctor nu sunt pure baliverne..ignorantilor de lumea a 3 a, sunteti spalati pe creier zi de zi de aceea nu puteti intelege ceva profund !
dorner ileana22:40 / 18.04.2016simplu.... ascultati muzica si o sa va simtiti fericiti
Viorel Tiberiu COSTE00:42 / 05.04.2016Excelent articolul. As dori sa iau legatura cu domnul profesor Iamandescu pentru a-i cere permisiunea folosirii uneia din afirmatiile Domniei sale ca motto la un dictionar de termeni muzicali la care lucrez. Va rog sa ma ajutati in acest sens.
Mihaela21:19 / 29.11.2015Cornel Micut, tocmai ca se dovedeste ce spune biserica despre bine. Conceptul de bine dovedit stiintific. Se dovedeste cum arata binele cand omul il invita in viata lui.
Carmen Ionescu18:22 / 11.11.2015Mergeti vreo 6 luni la cursuri de Muzicoterapie si verificati singuri informatiile. Dupa aceea sa vedem cati sceptici mai sunt.
Carina12:00 / 28.10.2015Eu cred ca mesajul pe care il transmite acest articol e mai inteligent decat toate sursele din care provine....indiferent de la cine si de unde.. Important e ca stim!!!
Bogdan10:57 / 19.10.2015"Muzica este timp sonor.."
Anonim09:43 / 07.10.2015Luiza Puiu, nu mai comenta. Daca vrei fa-te tu prof. universitar si dovedeste ca sti mai mult. Dar nu in comentarii fara rost.
SS10:12 / 28.09.2015Muzica este fara indoiala un dar pentru noi toti. Fiecare melodie care ne place la un moment dat trateaza anumite disfunctionalitati pe care le avem atunci. Multumim celor ce cauta si raspandesc lumina.
Eugen11:52 / 02.08.2015Domnul profesor e un amator cu al lui tratat de muzicoterapie. Ce spune el altii in occident au scris acu 50 de ani .Cred ca nu a aflat inca de muzica brain sync...asta e pentru cei care vor sa ajunga chiar si mai departe.
Dana02:05 / 22.05.2015Superficial,neacademic. Nu mentioneaza nici macar o sursa a celor care au studiat cu adevarat pe aceasta tema. Vorbeste din spuse, auzite si citite de pe net intr-un mod deplorabil de deconceptualizat pentru un profesor.
Nadia14:29 / 14.05.2015Reverenţe pline de gratitudine în faţa oricărui semen iubitor de frumos,care încearcă,aici,să scoată la iveală însuşiri miraculoase ale armoniei în vremuri tot mai apăsătoare,cu intensitate dizarmonică fără jenă sau de bun-simţ. Felicitări!
Coman Camelia 14:59 / 11.05.2015Foarte interesant interviul! Respect dlui prof. dr. Iamandescu! Sunt sfaturi importante pe care le voi urma! Multumesc mult! Sanatate si numai bucurii dlui prof. dr. Iamendescu!
Dana11:44 / 16.11.2014Foarte interesant!
Andreescu Elena Claudia13:33 / 19.09.2014INTERESANT!!!!
Nicoara Ovidiu10:48 / 22.04.2014Dar muzica gregoriana ?
CCCC15:50 / 04.05.2013Le-am pus celor 3 muscate ale mele un discurs al lui Hitler si, minune, a 2-a zi au inflorit!;)
Roxana Constantinescu 11:40 / 31.12.2012A iubi si cunoaste muzica clasica inseamna a te intoarce intr-o lume a frumosului, distinctiei, educatiei.
petrov nicolina20:43 / 14.04.2012Va multumesc d=le doctor pentru studiu si constatari.este adevarat ce spuneti despre muzica,este f. benefica,mai ales cea indicata ca muzicoterapie.
Daniela12:33 / 30.03.2012Cred ca esentialul acestui articol este de a asculta muzica care ne face mai buni, mai receptivi la tot ce ne inconjoara. "Pe langa trup trebuie vindecat si sufletul, altfel vindecarea nu este completa".
Dorina16:09 / 03.03.2012 "iar Germania nu este o tara din lumea a treia,ca noi" Habar n-am avut pana acum ca traiesc intr-o tara ca Senegal, Kenia, Ghana, spre exemplu! Dar omul cat traieste, invata!
XXL07:04 / 08.01.2012Cred ca articolul are efecte negative asupra unor creiere. Vezi ce zice si de cate ori Luiza Puiu.
Cristina20:25 / 10.12.2011Luiza, dupa ce o sa studiezi si experimentezi zeci de ani, poate vei scrie si tu un articol asemanator. Pana atunci, asculta si tu niste muzica, poate te va vindeca de...criticism inutil
Cornel Micut 00:04 / 24.11.2011Masaru Emoto are o lucrare in care arata influenta muzicii lui Bach asupra apei . Molecula apei sfintite , sau binecuvantate ( NB. -nu neaparat in biserica )este f asmanatoare cu cea a apei care a " ascultat" muzica de Bach si Mozart .
Laurentiu19:06 / 19.11.2011Un domn admirabil si un articol care nu face decat sa indemne la niste trairi naturale de care am uitat sau ignorat.Cred ca asta ar trebui sa primeze in comentariile postate si eventual,in limita caracterelor ramase,veridicitatea stiintifica.
Luiza Puiu22:18 / 05.11.2011Senzatia mea este de articol usurel scris pentru a bucura sufletul ascultatorului de muzica clasica, care este astfel sustinut sa se considere inteligent si superior.
Luiza Puiu22:17 / 05.11.20113. In afara de cele de ordin personal, un rol desosebit de important il joaca interpretii piesei. Iar ei o pot face intr-o multitudine de feluri care ar trebui luate in considerare intr-a asa un studiu.
Luiza Puiu22:16 / 05.11.20113. "Care compozitor ne ajuta sa ne concentram mai bine" nu poate fi o intrebare raspunsa prin dovezi stiintifice pentru ca variabele care ar trebui luate in considerare in cadrul cercetarii sunt mult prea multe.
Luiza Puiu22:14 / 05.11.20112. Despre doamna care lucreaza pe postul de femeie de servici spune ca "avea gena" referindu-se la inteligenta. Multe studii dovedesc ca inteligenta NU se mosteneste genetic.
Luiza Puiu22:12 / 05.11.20111. Ma indoiesc ca exista cercetari despre activitatea cerebrala a geniilor. Ce este un geniu? (Testul IQ este combatut de o mare parte a lumii stiintifice). Comparatia din titlu este foarte probabil lipsita de valoare stiintfica.
Luiza Puiu22:11 / 05.11.2011Ma uimeste cum un Profesor Universitar poate face un numar atat de mare de afirmatii lipsite complet de dovada stiintifica.
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate