Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
15 iulie 2024
Recomandări
Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea
(Literatură)
In anul 2024, prin proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducatori, organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Memorialul Ipotesti. Centrul National de Studii Mihai Eminescu, 15 traducatori din limba romana intr-o limba straina vor fi sustinuti in dezvoltarea competentelor profesionale.
Atelierele FILIT pentru traducatori vor fi gazduite de Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii Mihai Eminescu in perioada 1-8 septembrie 2024. Intalnirile includ mese rotunde consacrate traducerii literare si prelegeri cu invitati din mediul cultural si academic. O sesiune de lucru va fi aplicata pe traducerea poeziei eminesciene „Melancolie”.

Traducatorii vor beneficia de cazare, decontul transportului pe teritoriul Romaniei si o suma forfetara asigurata de MNLR Iasi (primii 10 clasati) si de Memorialul Ipotesti (urmatorii 5 clasati). De asemenea, pentru a incuraja colaborarea intre traducatori si scriitori, autorilor romani interesati sa se deplaseze la Ipotesti li se asigura cazarea, in limita locurilor disponibile. Participantii vor fi cazati la popasul turistic „Floare Albastra”, construit in apropierea casei memoriale „Mihai Eminescu” si a bisericutei familiei Eminovici de la Ipotesti, jud. Botosani.

Termenul de predare a traducerilor realizate (fragmentul propus dintr-un autor roman si un text din creatia eminesciana) in cadrul proiectului cultural Atelierele FILIT pentru traducatori este 20 octombrie 2024. Beneficiarii rezidentei au obligatia sa acorde Muzeului National al Literaturii Romane Iasi si Memorialului Ipotesti drept neexclusiv de publicare pentru textele traduse (textele de proza/dramaturgie vor avea min. 18.000 de semne cu spatii, iar textele poetice, min. 9.000 de semne). De asemenea, in momentul publicarii traducerii, acestia trebuie sa mentioneze faptul ca textul a fost tradus cu sprijinul Atelierelor FILIT pentru traducatori, desfasurate la Ipotesti. O atentie sporita va fi acordata proiectelor legate de scriitorii din reteaua muzeelor literare iesene, respectiv de Memorialul Ipotesti.

Perioada de inscriere este 2-21 iulie 2024. Inscrierile se pot face la adresa atelierelefilit@gmail.com. Evaluarea dosarelor se va realiza in perioada 22-25 iulie 2024, iar rezultatele vor fi comunicate in data de 26 iulie 2024.

Dosarul de inscriere trebuie sa cuprinda urmatoarea documentatie in limba romana:
•    formular de inscriere completat, disponibil pe site-urile www.muzeulliteraturiiiasi.ro, www.filit-iasi.ro si www.eminescuipotesti.ro sau la cerere, pe paginile de Facebook ale MNLR Iasi, FILIT sau Memorialului Ipotesti;
•    prezentarea pe scurt a proiectului de traducere (maximum 2.000 de semne) si expunerea motivelor de a participa la Atelierele FILIT pentru traducatori;
•    CV cu accent pe activitatea de traducere.

Proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducatori a fost dezvoltat in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi – FILIT pentru a sustine infrastructura culturala si a crea un cadru de intalnire profesionala intre traducatori. Anul acesta, atelierele fac parte dintre activitatile desfasurate in cadrul programului UNESCO „Iasi. City of Literature”.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate