Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 iunie 2024
Recomandări
Comunitățile construiesc festivaluri: Peste 200.000 de spectatori la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova
(Teatru)
Duminica, 26 mai, s-a incheiat cea de a XIV-a editie a Festivalului International Shakespeare de la Craiova. Au fost peste 380 de evenimente in peste 70 de spatii indoor si outdoor.
Artisti si public din peste 30 de tari au facut ca timp de 11 zile Craiova sa fie o capitala a lumii.

Peste 200.000 de spectatori au participat la editia care a sarbatorit 30 de ani de la infiintarea Festivalului International Shakespeare, o editie ca o calatorie in spatiu si timp, din anul 1600, din Shakespeare Village, pana in viitor, in Shakespeare Dimensions: o incursiune in realitatea virtuala intr-un cub multimedia bazat pe inteligenta artificiala, sprijinit de NEPI Rockcastle si gazduit de Promenada Mall.

In online, peste 5 milioane de utilizatori din Romania si alte 93 de tari au interactionat cu Festivalul International Shakespeare, in timp ce Caravana Shakespeare, desfasurata in 30 de orase din Romania, a avut ecouri in fata a peste 1.200.000 de oameni.

Salile de spectacole ale orasului Craiova au devenit neincapatoare pentru montarile semnate de cei mai mari regizori de teatru din lume - Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage, Philip Parr, Jesus Herrera, Christian Friedel si altii, in timp ce in spatiile neconventionale, pe strazile din cartiere, biserici, muzee, tipografii, piete si parcuri, spiritul shakespearian a fost prezent.

concert Tiger Lillies (c) Andrei Lucian Mustafa

O bucurie pentru intreaga suflare pasionata de teatru, deopotriva public spectator, studenti, specialisti, a fost prezenta la aceasta editie a regizorilor Robert Wilson, Declan Donnellan, Robert Lepage si participarea lor la diferite evenimente, precum lansari de carte, conferinte, dialoguri, decernari de premii.

Pornind de conceptul „comunitatile contruiesc festivalul”, editia de anul acesta a Festivalului International Shakespeare, Craiova a transformat orasul intr-o imensa scena in aer liber si a prilejuit participarea intrinseca a publicului la spectacolul shakespearian, in cadrul spectacolelor outdoor si a spectacolelor construite de scena independenta din oras in jurul conceptului de pop-up. Un concert The Tiger Lilies in fata Teatrului National a dat startul celor peste 100 de reprezentatii in aer liber carora li s-au alaturat peste 50 de spectacole pop-up, construite cu ajutorul publicului.

Construit de la zero pe Hipodromul Craiova, Shakespeare Village, o replica a unui sat traditional englezesc de la 1600, a gazduit spectacole de teatru, ateliere, activitati pentru copii si activari pe timpul zilei, in tip ce serile au fost dedicate concertelor si petrecerilor. Pe scena din Shakespeare Village au urcat trupe precum: Woods of Birnam, Carla's Dreams, Robin and the Backstabbers, om la luna, Vita de Vie, Jarl Flamar, Byron, Timpuri Noi sau Vama, in timp ce pe Dealul Bucovat, pe scena de la Zion Gardens au urcat trupele Gandul Matei si Alternosfera.

Anul acesta, UNATC a devenit co-organizator al Festivalului International Shakespeare de la Craiova, participand cu 450 studenti, coordonati de profesorii lor, care au adus in 22 de locatii 106 evenimente si mult entuziasm, adaugand o latura educativa festivalului.

La Festival au participat si E.S. Dl. Radko Vlajkov, Ambasador al Bulgariei in Romania, E.S. Dl. Takashi Katae, Ambasador al Japoniei in Romania, E.S. Dl. Han Chunlin, Ambasador al Chinei in Romania, E.S. Dna. Tamar Beruchashvili, Ambasadoare a Georgiei in Romania, E.S. Dl. Giles Portman, Ambasador al Marii Britanii in Romania, E.S. Dl. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Ambasador al Spaniei in Romania, E.S. Dna. Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, Ambasadoare a Mexicului in Romania, precum si reprezentanti ai corpurilor diplomatice de la Ambasada Canadei, Consiliul Britanic, Institutul Francez si Institutul Polonez din Romania.

Mai mult decat atat, ne-am bucurat de prezenta doamnei Madlen Serban, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, alaturi de cea a Excelentei Sale, doamna Simona Miculescu, Ambasador al Delegatiei Permanente a Romaniei la UNESCO si Presedinte al Conferintei Generale UNESCO (2023-2025), ce le-au decernat premii onorifice reprezentantilor Festivalului Shakespeare in data de 25 mai in cadrul unei ceremonii desfasurate in foaierul Teatrului National din Craiova.


******

Aflat anul acesta la al 30-lea an de existenta, Festivalul International Shakespeare, Craiova, a insumat peste 3080 de spectacole si evenimente si a reunit unele dintre cele mai mari nume de regizori de teatru de talie mondiala ai momentului, intre care Robert Wilson, Declan Donnellan, Peter Brook sau Robert Lepage.

*****

Organizatori ai Festivalului International Shakespeare:  Fundatia Shakespeare, Teatrul National „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”, Bucuresti

Finantatori: Primaria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Dolj, Ministerul Educatiei, Institutul Cultural Roman

Sponsori principali: NEPI Rockcastle, Promenada Mall Bucuresti, Promenada Mall Craiova

Sponsori: UniCredit Bank, AQUA Carpatica, Epson, Drinks&more, Heineken, Popeci Auto – Partener Autorizat Mercedes-Benz, Distributie Oltenia

Partener de tehnologie: Vodafone Romania

Parteneri: Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, British Council, UNESCO, Ministerul de Externe, Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatica Calculatoare si Electronica, Facultatea de Mecanica, Facultatea de Horticultura, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, Rotary Probitas, G Architecture

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate