Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 decembrie 2023
1671 • Rascoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusa de boierii Mihalcea Hâncu si Apostol Durac, cauzata de fiscalitatea excesiva
1846 • În sala „Momolo" din Bucuresti are loc primul concert al lui Franz Liszt, sustinut în România
1894 • Pe strazile Bucurestiului a început sa circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor
1900 • La Paris a avut loc prima audiere a piesei „Nocturnos”, de Claude Debussy
1934 • Dinu Lipatti primeste Premiul de compozitie „George Enescu” pentru suita simfonica „Satrarii”
Recomandări
Spotlight Festival, cel mai mare festival de artă vizuală în aer liber din Bucureşti, vizitat de peste 120.000 de persoane
(Arte vizuale)
Cea de-a saptea editie a Festivalului Spotlight – Geometry of the City a fost principala destinatie din Bucuresti pentru peste 120.000 de bucuresteni si turisti in weekendul 21-23 aprilie 2023.
Organizatorii evenimentului, Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, alaturi de Directia Cultura, Invatamant, Turism a Municipiului Bucuresti, multumesc astfel artistilor editiei pentru magia creata in cele trei zile de festival, partenerilor pentru suportul oferit si participantilor pentru prezenta si entuziasm.

De la picturi si lucrari de arta urbana proiectate pe fatadele cladirilor la muzica de cor si poezii celebre mixate cu spectacole de video mapping, instalatii de light art si petreceri in aer liber, Calea Victoriei a devenit din nou punctul de atractie al orasului la Spotlight Festival – Geometry of the City.

Printre cele mai vizitate puncte de atractie ale editiei din acest an s-au numarat lucrarile de new media create de artisti romani special pentru festivalul de la Bucuresti. Devenit un element de marca al Spotlight Festival, spectacolul de video mapping de pe Cercul Militar National a fost conceput, in acest an, de artistul premiat Vali Chincisan si a transportat privitorii intr-o experienta imersiva de neuitat, inspirata de metropola aglomerata. Teatrul Odeon a fost transformat total de cele doua sesiuni de video mapping pline de culoare create de Mindscape Studio, aplaudate indelung de spectatori in fiecare seara de festival. Prezent pentru prima data la Spotlight Festival, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a colaborat cu artistii de la Mindscape Studio pentru a propune publicului un spectacol inedit de video mapping pe fatada Teatrului Odeon, ce a marcat 60 de ani de existenta ai ansamblului.

Spotlight 2023 - Andrei Gindac

Les Ateliers Nomad in colaborare cu Monument For – Directia Generala de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public au pregatit cateva surprize pentru fanii Spotlight, de la sesiuni de lectura, la lectii de istorie, toate combinate cu proiectii de video mapping sau instalatii multimedia. In cadrul campaniei „Statui Vii” care a dat viata statuilor de pe traseul Spotlight, publicul a putut admira statuile lui Carol I si Corneliu Coposu activate prin proiectii de video mapping. Parcul Ateneului Roman care gazduieste statuia lui Mihai Eminescu a devenit neincapator in timpul spectacolului de video mapping in care spectatorii au putut asculta poezii eminesciene recitate de actori. Iar Ansamblul Monumental Iuliu Maniu din Piata Revolutiei a devenit scena neasteptata a unei lectii de istorie prin intermediul instalatiei de new media, care a oferit informatii despre viata marelui om de stat Iuliu Maniu la implinirea a 150 de ani de la nasterea sa.

Spotlight 2023 - Andrei Gindac

O locatie noua a Spotlight Festival, Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest a devenit spatiu de expozitie pentru o lucrare de arta contemporana romaneasca semnata de Roman Tolici. Printre artistii romani prezenti pentru prima data in Spotlight Festival, autorul de filme de animatie si benzi desenate Matei Branea si grafferii de la Sweet Damage Crew au expus pe Palatul Telefoanelor cate o lucrare de arta urbana in fiecare seara de festival, alaturi de un alt nume important al street-art-ului din Romania, Alexandru Ciubotariu (Pisica Patrata).

Prima galerie de new media art din Romania, One Night Gallery a curatoriat pentru Spotlight Festival doua instalatii relizate de tineri artisti, Albert Kaan si Misha Diaconu – unul dintre cei mai importanti sculptori metalisti ai generatiei sale.

Spotlight 2023 - Andrei Gindac

Punctul zero al distractiei la Spotlight Festival a fost, la fel ca in fiecare an, instalatia Discoballs a celor de la 360 Revolution, din fata magazinului Muzica. Insotita de muzica DJ-ilor de la Radio Europa FM, partenerul principal al editiei, Discoballs a adunat sute de participanti in fiecare seara de festival care au dansat si au cantat la petrecerea in aer liber.

Pe langa cladiri si statui reactivate de proiectii de lumina si spectacole de video mapping ce au animat Calea Victoriei, instalatiile de light art de mari dimensiuni au fost printre cele mai pozate lucrari din festival: impresionantele flori multicolore FloWe? PoWe? create de francezii de la Aérosculpture, gradina de lotusi din Parcul Lretzulescu, creata de Nicolas Paolozzi, Talking Heads ale pionierilor new media din Ungaria – Limelight, Roller Coaster-ul de lumina semnat de studioul Kaustik din Romania si instalatia Neutrino prezentata de artistii austrieci de la Circus Lumineszenz.

Spotlight 2023 - Andrei Petcu

Spotlight 2023 - Andrei Petcu

Spotlight Festival #7 – Geometry of the City a fost organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, alaturi de Directia Cultura, Invatamant, Turism, cu sprijinul Monument For – Directia Generala de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public si este membru al The International Light Festivals Organisation.

Spotlight – Bucharest International Light Festival se afla la a saptea editie si este unul dintre evenimentele bucurestene care strange anual peste 150.000 de spectatori in trei zile de festival. Zeci de lucrari artistice, instalatii, sisteme de iluminare arhitecturala si video-mapping din Germania, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Cehia, Polonia, Franta, Austria si Romania transforma cladiri emblematice din Bucuresti precum Biblioteca Centrala Universitara, Muzeul National de Arta al Romaniei, Teatrul Odeon, Cercul Militar National, Palatul CEC.

Inaugurat in 2016 in contextul Anului International al Luminii, Spotlight a reunit, de-a lungul timpului, sute de artisti romani si internationali si s-a bucurat de colaborari cu cele mai prestigioase festivaluri de profil din Europa (Fête des Lumières - Ville de Lyon, Festivalul Luminii de la Berlin, Signal Festival din Praga). Din acest an, Spotlight este membru ILO, cea mai ampla retea internationala de festivaluri ale luminii – The International Light Festivals Organisation.

Proiect organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, alaturi de Directia Cultura, Invatamant, Turism
Parteneri institutionali: Monument For – Directia Generala de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”
Sponsori: Asirom, Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest
Parteneri principali: Radio Europa FM, Virgin Radio Romania, International Light Festival Organisation

Multumiri: Compania Municipala de Iluminat Public, Orange, Cercul Militar National, Hotel Novotel, Magazinul Muzica, Teatrul Odeon, Kraft Market, Apa Nova Bucuresti, Filarmonica „George Enescu”.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate